Mariette ging naar Senegal

"Het was Afrika zoals ik het verwachtte. Afrika met al zijn moeilijkheden maar op zijn best.
Een rondreis door een arm land waar mensen eten, een dak boven hun hoofd en 1/20 werk hebben. Waar alles wat trager verloopt dan verwacht, waar problemen opduiken en opgelost worden op hun manier.

Wij logeerden in goede hotels maar er haperde soms wel iets ( ook dat is Afrika door gebrek aan centen); het eten was gevarieerd en lekker want de koks deden hun best voor zoveel dames.
Het reisgezelschap is goed meegevallen, ook mijn kamergenote die een goede vertelster was en al veel gereisd had. Mien onze reisleidster heeft velen verwonderd door haar kennis van het land en de taal en ze is erin geslaagd om de meereizende dames zonder kopzorgen door Senegal te loodsen.

Onze dagen waren goed gevuld: vroeg opstaan, ontbijt, rondreis per bus of jeep of bootjes tot 19u, kamerindeling, avondeten, samenzijn en bedtijd.
Wij zagen overal waar we geweest zijn:
- vééééééél lachende kinderen,
- mooi geklede vrouwen,
- werkende mensen die hard hun best doen om vooruit te komen in het leven ook al is het hard werken voor weinig geld en geen luxe want vaak wonen ze nog  in hutten en kleine huisjes van cementblokken,
- zingende en musicerende mensen,
- veel moslims die vredig samenleven met de katholieken en animisten,
- moskeeën en kerken en mooie gebouwen uit de Franse periode,
- speciale natuur = water, zee, steppe en zand, rode aarde en stof, wilde dieren in een park, kleurrijke vogeltjes, enorme baobabbomen, mangroven, veel soorten verse of gerookte vissen , oesters, hoge hopen pindanoten, een  schelpeneiland,  een vogeleiland, een onbewoond eiland waar er een picknick voor ons= 30 dames!!! werd georganiseerd,
- onze bus met 1 kapotte band,
- geen WC's onderweg dus moest het op zijn natuurs in de bosjes en soms met 10 tegelijk!!!.
Wij bezochten ook La Goree waar we stil werden omdat het herinnert aan de slaven die er vertrokken naar verre werelddelen.
Als vrouwengroep bezochten we  een opvangcentrum voor jongeren; daar hadden we het moeilijk met de meer dan 100 baby's zonder mama/knuffel/speeltje....
We gingen ook een kijkje nemen in 2 dorpjes waar vooral het hard werken en de solidariteit binnen de grote familie opviel.
We bezochten ook  een vrouwengroep die couscous maakte om te verkopen om zo  vrouwen vooruit te helpen.
Ook zagen we vissers terugkomen  met hun kleine felgekleurde bootjes boordevol vis die meteen verkocht werd aan de in rijen wachtende mensen. Daar aan zee en op de vele markten waar er vlees, vis, mooie stoffen, rieten mandjes, maskers, tamtams, souvenirs enz. te koop waren was er een drukte van jewelste.
Dankbaar en weer een ervaring en enkele vriendinnen rijker geniet ik nu van de foto’s en de herinneringen met dank aan Mien die alles in goede banen leidde en vaak als tussenpersoon haar kunde kon laten horen."

Thoonen Mariette