Dit voorjaar hoorde ik voor het eerst over de vrouwenreizen...

Mijn interesse was meteen gewekt. Ik keek op de website en stond versteld van het ruime aanbod: sportief, cultureel, ver van huis ... bij Femma is het allemaal voorhanden.
Zelf koos ik voor de Elfstedentocht per fiets. Een weekje he-le-maal weg tussen majestueuze boerderijen, toegankelijke grachten, plassen en kanalen, dat zag ik volledig zitten.

Zaterdagmorgen 5 juli 2008 was het zover. Al kende ik niemand, door het warme, ontwapenende onthaal van begeleidsters Diane en Fernande, voelde ik me meteen thuis. Heel de reis verliep vlot en gemoedelijk.
Na de koffiestop in Meerkerk en het bezoek aan het pittoreske Giethoorn was bij de meesten al dat aangename 'wij-gevoel' aanwezig. Vrouwen onder elkaar, hé!

Op zondag 6 juli fietsten we voor het eerst. Na de twee uur durende boottocht vanuit ons eerste hotel in Franeker bereikten we Terschelling, waar we met een huurfiets en felle wind op kop sporen in het zand zochten en vonden. Leuk om te beginnen: geen te lang parcours en ruim de tijd om elkaar beter te leren kennen.

Vanaf maandag 7 juli begon het grotere werk. Voortaan waren alle dagen goed voor ruim 50 km fietsplezier, aangevuld met interessante stadsverkenningen.
Van Dokkum met z’n pittoreske walletjes reden we naar Leeuwarden, de vriendelijke Friese hoofdstad met haar schilderachtige grachten, prachtige musea, statige stadspaleizen en elegante parken. De volgende dag ging het zuidwestwaarts. We fietsten langs het meest waterrijke gebied van de streek en bereikten zo de waterstad Sneek. Via de Waterpoort en de talloze grachtjes konden we het stadje makkelijk op eigen houtje verkennen. Héérlijk was dat!

Ook de dagen daarna stonden andere karaktervolle stadjes van de Elfstedentocht op ons fietsprogramma: Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward en Harlingen. Al fietsend ontdekten we het mooie Friesland. Begeleidster Diane, een begenadigd verteller, zorgde er met haar vakkundige aardrijkskundige, geschiedkundige en culturele uitleg voor dat we ons na een week een duidelijk beeld konden vormen van deze fantastische streek. Ieder van ons genoot op haar manier: in de steden van de historische verhalen bij een beeldhouwwerk op een plein, de mooi bewaarde gebouwen langs de walletjes, de eeuwenoude vestingen, de waardevolle musea.

Op het platteland van de weidse vergezichten, de sfeervolle bossen, de voorbijschuivende platbodems met zwaaiende schippers, de meelopende paarden, schapen en koeien. Elke dag opnieuw beleefden we een aaneenschakeling van boeiende en verrassende momenten.

Een enig zicht was het ook vaak: 29 vrouwen, in een eindeloze, bonte sliert achter elkaar. Soms met gekromde lijven, opboksend tegen regen en wind, zwervend door het Friese landschap. Op andere momenten onder een stralende zon, wind in de rug, met ogen te kort om al het moois op te kunnen nemen.

Hoeveel deugddoende babbels, luisterende oren en grappige verhalen er zijn geweest, weet ik niet. Hoe groot de solidariteit onder ons was, is ook niet precies te meten. Meestal was het er gewoon. Het uitte zich in kleine en minder kleine dingen zoals het opmerken als er nog iemand ontbrak in de groep, het uitlenen van een paar droge sokken of een regenbroek, het gezamenlijk klaarzetten van de picknick of de spontane, daadwerkelijke hulp bij het herstellen van een lekke band.

Een uniek gebeuren was het, een enige ervaring. Met vrouwen een week lang op stap zijn, weg van het gewone leven ... kunnen handelen en genieten … ten behoeve van jezelf.  Elk met haar eigen verhaal, telkens anders, altijd even boeiend …
Bedankt voor deze schitterende reis. Proficiat ook voor dit prachtig staaltje van vrouwelijk kunnen!

Fransien Van den Eynde
Dank voor de foto’s aan Lut Bogaerts en Lieve Bracke