Waar komt de 'hotdog' vandaan?

{$items.title}

Maar volgens professor emeritus Bruce Kraig, een historicus gespecialiseerd in eetcultuur, aten de Duitsers de dachshund-worstjes (of ‘frankfurter’) nagenoeg altijd in combinatie met brood. Waarschijnlijk is dat gebruik dan ook langzamerhand door de Duitse immigranten verspreid geraakt in de VS.

Ook over de term ‘hotdog’ doen er verschillende verhalen de ronde:

1. de cartoon van Tad Dorgan. Op een koude aprildag in 1891 probeerden een paar verkopers in New York klanten te lokken terwijl ze riepen: ‘Get your dachshund sausages while they’re red hot!’ (Koop je dachshund worstjes terwijl ze heet zijn!) Tad Dorgan, een vermaarde sportcartoonist, zou dit hebben gezien en er een cartoon van hebben gemaakt: blaffende worstjes tussen een broodje. Omdat hij ‘dachshund’ niet kon spellen, schreef hij maar ‘hotdog’. Maar de cartoon is niet meer terug te vinden.

2. de universiteitsmagazines, waar de term hotdog rond 1890 verschillende keren voorkomt. Verkopers met hun hondenkarren verkochten de worstjes in studentenhuizen. De term ‘hotdog’ duidde op de slechte kwaliteit van het vlees.

3. als grapje. De Duitse immigranten brachten niet alleen hun worst mee naar de VS, maar ook hun gekke, kleine dachshund. De gelijkenis tussen de hond en de worst is niet ver te zoeken. Vandaar ook de naam. De stap naar dog was dan snel gezet.


Maar meer dan waarschijnlijk vindt de Noord-Amerikaanse 'hotdog' zijn ontstaan gewoon in een wijdverspreid worstje dat door slagers uit verschillende landen werd meegebracht naar hun nieuwe thuisland.


Hotdog Rocco
merguez, gedroogde vruchten, specerijen

voor 4 hotdogs
4 klassieke broodjes – 4 merguez – 100 g gedroogde pruimen – 100 g gedroogde abrikozen – 2 uien – 2 teentjes knoflook – 2 eetlepels olijfolie – 1 koffielepel mosterdzaad – 1 koffielepel venkelzaad – 1 koffielepel komijnzaad – 2 eetlepels zachte mosterd

Snijd de pruimen en abrikozen in stukjes. Pel de uien en het knoflook en hak ze fijn. Stoof de pruimen, de abrikozen, de uien en het knoflook aan in de olijfolie. Voeg de specerijen en de mosterd  toe en giet er een glaasje water bij. Laat inkoken tot het vocht verdampt is. Snijd de broodjes open, leg de worsten erop en werk af met het fruit-specerijenmengsel. Sluit de broodjes en dien onmiddellijk op.

Bron: 'Hotdog de luxe' van Stephane Reynaud, uitg. Manteau, ISBN 9789022330012

Zin in meer? Andere verrassende combinaties vind je in Femma oktober

'Femma maakt het zelf:  Hot dogs' is ook één van de nieuwe activiteiten die Femmagroepen kunnen plannen vanaf januari 2015.  Maak kennis met het volledige nieuwe aanbod in het oktobernummer van ons magazine of in deze voorstelling.

 

 

Reageer