Voor een tuin heb je niet veel ruimte nodig

{$items.title}

Drie jaar geleden vielen Hilde en haar man voor een woning in een woongemeenschap in het centrum van Mechelen. Omgeven door smalle straatjes en op fietsafstand van het station. Achteraan heeft de woning een houten terras en een paar vierkante meter terrastegels. De terrastuin grenst aan het gemeenschappelijke binnenplein. Maar Hilde wou een echte tuin, met groenten en kruiden, en planten en bloemen die bijen aantrekken. Ze informeerde zich uitvoerig en deed wat opzoekwerk. En zo ontstond een onconventionele, ecologische pottentuin.

Op het overdekte terras, tegen een houten schutting, staat een verzameling tomatenplanten in potten. Hilde koos voor verschillende soorten. Vanaf het houten terras staan potten en bakken opgesteld met een smal paadje in het midden. Tussen de potten duiken overal kleine wilde aardbeien op. Groenten, kruiden, bloemen en planten staan door elkaar: sla, peterselie, lente-uitjes, bieslook, oregano, tijm, salie, valeriaan, aardbeien, (intussen uitgebloeide) akelei, wilde geraniums, groepjes roze tuinanjers, een doornloze braamstruik … Helemaal achteraan bloeien vingerhoedskruid en boerenjasmijn. Rechts staat een appelbes, een heester die zich uitstekend leent voor kleine tuinen. 

Hildes man maakte ook 2 houten kompostbakken, met deksel en iets hoger dan de plantenbakken. In de ene bak zit de compost van het vorige jaar, de andere bak is nu in gebruik. Volgend jaar zeeft ze de inhoud van de oudste bak en mengt die met potgrond voor de jonge tomatenplanten. Hilde: ‘Ik ben met de tuin begonnen omdat ik zelf groenten wou kweken en mijn steentje wou bijdragen voor de bijen in de stad. Het moet voor mij ook allemaal ecologisch en milieuvriendelijk.’ Hilde is voorzitster van Velt Mechelen. ‘Toen ik met dit tuintje begon, heb ik heel wat informatie ingewonnen over ecologisch tuinieren. Veel nuttige info vond ik bij Velt (http://www.velt.be). En van het een kwam het ander.’

Meer over Hildes ecologische tuin, tal van foto’s en een aantal duurzame tips voor een kleine tuin vind je in Femma september.

Reageer