Tafeldekken met zwier

{$items.title}

Ontvang jij gasten tijdens de feestdagen?  Menu al bepaald?
En de tafelversiering?  Oeps...  Geen paniek!
We vroegen Veerle Dobbelaere om raad.  Geniet mee van haar eenvoudige, maar prachtige tafeldecoratie.

Ik hou van simpele dingen. Eenvoudige dingen bedoel ik.
De eenvoud van een kwaliteitsvolle mozzarella met een heerlijk sappige tomaat, goede olijfolie, zeezout en wat peper.
De eenvoud van een perfect gekookte pasta met kerstomaat, rucola en vers geraspte Parmezaanse kaas overgoten met olijfolie, natuurlijk eerste persing.
En zo kan ik wel een tijdje doorgaan want voor hen die het nog niet doorhadden, ik eet graag.
En kook ook graag. En ontvang graag gasten.

Alleen, de tijd. Die is niet steeds mijn vriend.

Ik verdenk hem er zelfs van geregeld vals te spelen. Doet alsof er een zee van tijd is en een heerlijk korte to-do lijst, neemt hij me vervolgens beet door uren aan de wachtlijn te hangen met een sociaal secretariaat voor iets wat ik dacht dat in een wip gepiept zou zijn.
Ben ik lekker vroeg met alles klaar zodat ik op het gemak naar de supermarkt kan om boodschappen te doen en gezond te koken voor mijn gezin, is het zo maar ineens zonder reden pokkedruk op de weg waardoor ik alsnog moet stressen.

Nee, tijd is niet steeds mijn vriend.
Maar soms, soms heb ik hem liggen.

Dan loopt de avond zoals gepland, is mijn eten zo goed als klaar, heb ik tijd om mijn tafel aan te kleden zoals ik in gedachten had, kan ik zelfs nog even rustig zitten voor de bel gaat. En het is niet gedaan, de avond gaat verder met boeiende gesprekken, complimenten die over en weer vliegen onder lekkere hapjes waarvoor ik uitbundig gecomplimenteerd wordt en alles lijkt eindeloos te duren...

Ha, daar hem ik hem die dekselse tijd!

In ieder geval, een goede basis voor zo’n soepele avond zijn eenvoudige, mooie dingen die niet lang duren. Het allerbelangrijkste (zeg ik ook in mijn boek en workshops), is aandacht. Koppel dat aan eenvoud en je weet hoe mijn tafel er uitziet: simpel en toch persoonlijk.

Kleur doet iets met ons, werkt op ons gemoed, zeker in de winterperiode. Als het kan gebruik ik dan ook zoveel mogelijk kleur. Deze keer baseerde ik me op mijn rode stoelen. Die vormen een leidraad door wat ik doe met de tafel.

Ik koop een standaard boeket in de supermarkt in rood tinten en haal het uit elkaar voor een WOW effect. Al geruime tijd spaar ik (tot groot ongenoegen van mijn man) allerlei recipiënten: flesjes, bokalen, blikken... in de overtuiging dat ze ooit van pas zullen komen.

Et voilà, dit is dé gelegenheid om in mijn kast te duiken en een paar kleine vaasjes te voorschijn te halen. Ik tel evenveel bokalen als gasten, en dek deze keer de tafel voor vier.
Ieder ‘vaasje’ sier ik met een mini-boeket en hou nog wat takken over om de borden mee te versieren. Ik ga op zoek naar nog meer rood, niet teveel wat dan wordt het weer te druk, en haal mijn linnen bestekzakjes boven.

Aangezien ik een zwak heb voor lepels in alle vormen en kleuren, kan ik bovendien uitpakken met kleine koperen lepeltjes met een rood getinte edelsteen in.
Probeer vooral van het er niet té bestudeerd te laten uitzien, ieder bord mag op een andere manier gepresenteerd worden, dat maakt het speels.
 

 

Dus vraag kinderen en partners, buren en vrienden om alle glas bij te houden, was gezellig samen met het gezin die collectie al zingend af, haast je naar de dichtstbijzijnde supermarkt voor bloemen en schik, knip en combineer dat het een lieve lust is.

Zo ben je op een eenvoudige, goedkope en snelle manier helemaal klaar om je gasten te ontvangen!

Meer lezen van Veerle kan op de blog van Veerle en Katrien:  www.veerle-en-ka.be

Reageer