Slapen is geen verloren tijd

{$items.title}

Slapen is veel meer dan in je bed gaan liggen, je ogen sluiten, ze de ochtend daarop weer opendoen en uitgerust wakker worden. Het is geen nutteloze bezigheid of verloren tijd. Want net als een gezond voedingspatroon en voldoende beweging is slapen broodnodig voor een goede gezondheid!

Lichamelijk en geestelijk herstel
Slapen zorgt ervoor dat je lichaam de nodige rust krijgt om fysiek te herstellen van de activiteiten tijdens de dag. De innerlijke batterijen worden tijdens de nacht met nieuwe energie opgeladen zodat je lichaam nadien weer normaal kan functioneren. Ook geestelijk gebeurt er heel wat tijdens de slaap. De hersenen verwerken en ordenen de gebeurtenissen en informatie van de dag. De informatie wordt vanuit het kortetermijngeheugen overgedragen naar het langetermijngeheugen. Zo bepalen de hersenen dus wat je al dan niet onthoudt.

Invloed op functioneren
Wat slaap met je lichaam doet, merk je vaak pas wanneer het niet goed gaat. Nachtenlang slecht slapen heeft een negatieve invloed op heel je functioneren. Lichamelijke inspanningen vallen je zwaar. Je bent prikkelbaar, lusteloos en humeurig, maar ook gevoelig voor stress. Je concentratie vermindert waardoor de kans op fouten en ongevallen verhoogt. En je immuunsysteem wordt onderdrukt, wat je kwetsbaarder maakt voor infecties.

Slecht slapen
Af en toe een nacht slecht slapen is geen ramp. De volgende ochtend voel je je misschien wat moe, kun je je minder goed concentreren of ben je wat prikkelbaar, maar dat slaaptekort haal je – normaal gezien – vlug in. Je lichaam zet vanzelf een proces in gang om de gemiste slaapduur in te halen. De volgende nacht zal je automatisch meer diepe slaap en droomslaap doorlopen waardoor je snel herstelt van die slechte nacht.

Ga je slordig om met je slaap door bijvoorbeeld een onregelmatig slaappatroon en een druk leven? Dan loop je het risico om een langdurig slaaptekort op te bouwen. De grootste oorzaak van zo’n langdurig slaaptekort is je levensstijl. We hebben meer verplichtingen dan vroeger (zowel professioneel als privé), stellen onze slaap regelmatig uit en hebben slechte slaapgewoontes. Zo’n drukke levensstijl zet je slaap dan ook serieus onder druk.

Een langdurig slaaptekort kun je gelukkig aanpakken met enkele eenvoudige tips en tricks. Bewaak je agenda. Plan je dagen niet té vol, voorzie voldoende tijd voor ontspanning en knabbel niet aan je nachtrust. Daarnaast zorg je best voor een goede slaaphygiëne.

Meer weetjes en tips over slapen vind je in Femma magazine maart 2015

Goed geslapen

Is een workshop van 1 x 2 uur in het aanbod van Femma.

Tijdens de infosessie ‘Goed geslapen?’ krijg je inzicht in hoe je slaap in elkaar zit en welke fabels onterecht voor waar worden aangenomen. Aan de hand van eenvoudige tips leer je vaardigheden om je slaap positief te beïnvloeden. Ook ontdek je er meer over het ontstaan van slaapproblemen en wat je kunt doen als slaapproblemen je leven dreigen te overheersen.
Deze infosessie helpt je op weg naar een gezonde nachtrust en een uitgerust leven.

We geven alvast enkele tips.

Deze workshop is een samenwerkingsverband tussen CM, Femma, Markant en KVLV

Via de activiteitenzoeker kan je vinden waar deze workshops in je buurt doorgaan. Kies voor 'Lifestyle' in het venster 'Wat wil je doen?'.  Je krijgt een overzicht van de workshops die onze groepen organiseren.

 

Reageer