
In het zomernummer van ons magazine las Femmalid Trui Lievens het interview met Cornelia Van Lierop en Fleur Van Groningen. Zij zijn niet alleen goeie vriendinnen. Ze schreven ook samen het boek ‘Glijmiddel’, een bestseller over menopauzeperikelen. Trui moest hierbij denken aan de menopauzeconsulenten in de Vlaamse ziekenhuizen en stuurde ons een mailtje:
"Of je het nu wil of niet: je ontkomt als vrouw niet aan de menopauze. (Ook niet als partner achter de vrouw-in-menopauze, maar laten we die misschien maar een andere keer aan het woord laten ;))
Nu ben ik wel een van de gelukkige vrouwen die weinig tot geen last ondervind van de bekendste onder de menopauzeakkefietjes: de alom gevreesde opvliegers, door mijn moeder in haar tijd vapeurs genoemd. En die kilootjes die er maar al te graag en te vlot bij komen... tja, die wijt ik eerder aan mijn liefde voor bakken én eten dan aan menopauze. Maar ik kan natuurlijk niet ontkennen dat ik bij mezelf een en ander heb zien, en voelen veranderen. Zou het dan toch dé menopauze kunnen zijn?"
Mijn aandacht was dan ook meteen gewekt door het artikel in het voor mij overigens pas ontdekte én gesmaakte – Femmamagazine. Het boek van Fleur en Cornelia plan ik in de nabije toekomst eens te lezen, maar bij het lezen van het interview zat ik toch niet meteen herkennend te knikken, noch stak ik er veel nieuws van op.
Bij het lezen moest ik echter wel denken aan mijn nichtje die vorig jaar als menopauzeconsulente afstudeerde aan Vives Kortrijk. Ondertussen heeft zowat elke afdeling gynaecologie en elk ziekenhuis ze in dienst. Het zijn meestal verpleegsters of vroedvrouwen die deze bijkomende opleiding volgden, op vraag van het ziekenhuis zelf. Helaas mogen ze geen reclame maken en moeten ze wachten tot de vrouw door hun gynaecoloog wordt doorverwezen. In de praktijk gebeurt dit – bizar genoeg echter nog heel weinig.
Mijn nichtje, van opleiding vroedvrouw, zocht voor haar eindexamen enkele dames die bij haar op 'proefconsultatie' mochten. Dat op zich bleek al een hele onderneming, want de dames schoven niet bepaald in grote getale aan. Om haar een plezier te doen en met de ingesteldheid van 'baat het niet, het schaadt ook niet, besloot ik mij maar op te geven.
Omdat ik nu ook niet meteen zin had om mijn privéleven te delen met mijn jonge nichtje, kreeg ik een medestudente toegewezen als consulente in spé.
En al nam ik de consultatie aanvankelijk nogal luchtig op, ik was toch aangenaam verrast door de aandacht en de vele tips. Niet alleen voor het lichamelijke, maar ook voor de mentale gezondheid. Met het idee dat je menopauze niet voor de rest van je leven als een zware rugzak mee hoeft te torsen, maar je er zelf ook iets kan aan doen, stapte ik weer buiten.
Een aantal consultaties bij menopauzeconsulenten zouden wat mij betreft per ingaande mogen terugbetaald worden door het ziekenfonds, maar de medewerking van de gynaecologen om hun patiënten zelfs maar op de hoogte brengen van het bestaan van een menopauzeconsulente zou alvast een eerste stap in de goede richting kunnen zijn van een periode die tenslotte voor vrouwen een groot deel van hun leven uitmaakt."
Wat kun je verwachten van je bezoek aan de menopauzeconsulent
Er bestaan nogal veel misvattingen omtrent de menopauze. Veel vrouwen (80%) hebben vaak klachten die gerelateerd zijn aan de menopauze maar wordt door de vrouw zelf niet altijd de link gelegd met de menopauze. Een menopauzeconsultatie kan hier wat meer duiding in brengen. Er wordt algemene informatie gegeven over wat menopauze is, de verschillende fasen (premenopauze, perimenopauze, menopauze en postmenopauze) en mogelijke klachten tijdens de verschillende fasen. De vrouwelijke cyclus en de rol van de vrouwelijke hormonen wordt uitgelegd. Zo wordt beter begrepen wat er gebeurt in het lichaam tijdens de verschillende fases van de menopauze. Er wordt nagegaan in welke fase de vrouw zit en waar zij op dit moment het meeste last van heeft. Hierna wordt een “actieplan” opgesteld. Mogelijke behandelingen met de voor-en nadelen worden besproken. Hier heb ik het over voedingssupplementen of hormoonsubstitutie. Samen met de menopauzeconsulent wordt nagegaan of beslist wat voor deze vrouw de beste optie is. Bv kunnen voeding- en leeftijladviezen verlichting bieden bij slaapproblemen, warmte-opwellingen. Verder worden specifieke gezondheidsrisico’s na gegaan en worden bepaalde onderzoeken en scans voorgesteld. Bv. een botmeting bij iemand die reeds een tijdje in de menopauze zit. Dit gebeurt om het risico op osteoporose na te gaan. Een menopauzeconsult laat zien hoe je gezonde keuzes kunt maken om in de menopauze optimaal van het leven te blijven genieten.
Vraag er naar bij je gynaecoloog!
Bedankt voor de informatie en de kennismaking met de menopauzeconsulenten, Trui!
Je kunt ook bij Femma zelf terecht om meer te leren over de menopauze
In de workshop 'Stralend door de menopauze' ontdek je dat je door een gezonde levensstijl en met natuurlijke middelen de ongemakken kunt vermijden of beperken, maar vooral hoe je van de menopauzejaren kunt leren en ontdekken dat je na je vijftigste een boeiende nieuwe tijd te wachten staat. Deze workshop kwam er met ondersteuning van CM..
En in 'Puur natuulijk vrouw' leer je kruiden gebruiken om de hormonale balans in je lichaam te herstellen en vrouwelijke kwaaltjes waaronder PMS, menstruatieklachten of menopauzekwaaltjes op een natuurlijke wijze te overwinnen, is super simpel, doeltreffend en (bijna) gratis.
Gerda Desmidt schreef
Beste,
Ik heb ook die menopauzeconsulent opleiding gevolgd bij Vives. Ik behoorde tot de eerste groep die afstudeerden. Ik ben ook vroedvrouw en aanvullend acupuncturist en natuurgeneeskundig therapeut.
Afwijkend aan wat in het artikel vermeld staat hebben enkele afgestudeerde menopauzeconsulenten gekozen om niet in een ziekenhuis bij een gynaecoloog te werken maar een zelfstandige praktijk op te starten.
Ik ben één van de weinige “zelfstandige menopauzeconsulenten”. Het grote voordeel daarbij is dat de dames bij mij volledig vrij zijn hun arts of gynaecoloog te kiezen en/of te behouden. Ook besteed ik veel aandacht aan de levensstijl, zoals voeding en beweging. Als extra zet ik ook vaak acupunctuurbehandelingen in om de typische menopauzeklachten te verlichten. Samen met de vrouw zoek ik uit waar ze het beste mee gebaat is : met hormoonsubstitutie of via de natuurlijke weg. Iedere vrouw is uniek dus haar menopauze ook ! En daardoor is iedere aanpak ook weer anders en afgestemd haar persoonlijke eigenheid en problematiek.
Ik ben nu iets meer dan 2 jaar actief als menopauzeconsulent en ook ik stel vast dat gynaecologen en huisartsen nog niet zo vaak doorsturen. Ik vermoed dat dit is omdat men onze meerwaarde nog niet voldoende kan inschatten omdat het beroep nog zo recent is. Het is dan ook heel fijn dat jullie het verloop van een consult uitgeschreven hebben. Zo kunnen ze zich beter een beeld vormen.
Ook merk ik dat de Vlaamse vrouw nog niet zo snel met haar klachten naar de menopauzeconsulent stapt. Ze hebben nog niet die ingesteldheid en hebben de neiging de klachten gewoonweg maar te “verdragen”. Jammer eigenlijk !! Ik zou een oproep willen doen aan de dames om zich nog voor de start van de menopauze (in de peri-menopauze dus) reeds goed te informeren om zich qua levensstijl reeds tijdig voor te bereiden. Dan kan een hoop latere klachten voorkomen !
Ook merk ik dat veel dames écht ongelofelijk veel klachten hebben bij de start van hun menopauze. Ik heb me dan ook afgevraagd : hoe komt dit nou ? Waarom hadden mijn moeder en haar vriendinnen daar dan zoveel minder last van ? Of was het taboe daarover te praten ? Na wat bevragen kwam ik er achter dat velen écht merkelijk minder klachten hadden.
De vraag bleef : En hoe komt dit dan toch ? Zijn de vrouwen van nu zoveel anders dan vroeger ?
Als ik redeneer van uit mijn natuurgeneeskundige achtergrond dan stel ik vast dat een paar dingen toch écht wel anders zijn dan vroeger. De meeste vrouwen gaan nu uit werken en vroeger bleven ze meer thuis om voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen. Vandaag hebben ze vaak tot op late leeftijd een échte carriere. En dat in combinatie met de zorg voor de kinderen en het huishouden en soms ook de ouders die hulpbehoevend worden… Je zou voor minder uitgeput geraken !!
Ik merk steeds vaker dat het een samenspel van factoren is : enerzijds dus de hormonen die wegvallen en anderzijds de stress en/of de uitputting. Dàt is volgens mij de échte reden dat ze meer klachten hebben dan vroeger. (Levensstijl dus !)
Uiteraard spelen ook onze verwachtingen naar behoud van levenskwaliteit een belangrijke rol. Eenmaal in de menopauze en zeker eenmaal op pensioen willen ze nog ten volle van het leven genieten en reizen of andere leuke dingen doen ! Ook dat maakt dat ze hogere eisen stellen aan een kwaliteitsvolle en klachtenarme menopauze !
Het is trouwens mijn missie vrouwen helpen om van de menopauze hun mooiste tijd te maken !! Niet alleen door hun hormonen te vervangen en/of te balanceren maar ook door hen te begeleiden om hun huidige levensstijl te onderzoeken en bij te sturen in functie van hun noden.
Om dit nog extra te ondersteunen heb ik het “menopauzehuis” opgericht in Deinze. Daar komt in het najaar weer een mooi programma met tal van lezingen en/of workshops om de vrouw in de menopauze in haar levenskwaliteit te ondersteunen !
Mocht je meer info wensen : www.menopauzehuis.be (najaarsprogramma beschikbaar vanaf 15 juli)
http://www.gerdadesmidt.be