Onze buren zijn goud waard

{$items.title}

Vandaag, op vrijdag 27 mei, is het Burendag.  In heel wat gemeenten lopen er acties om vandaag een ontmoeting met je buren te organiseren.  Eigenlijk hoeft dat niet zo moeilijk te zijn: zet je stoel voor de voordeur, zorg voor een drankje en een hapje en in geen tijd volgen er vast meer buren!  Gezelligheid gegarandeerd!

Ik vroeg de Femmacollega's om te vertellen over hun ervaring met hun buren.  En daar hoefden ze niet lang over na te denken! 

Beter een goeie buur dan een verre vriend

"Sinds Marc z’n ongeval kan hij niet meer gaan werken en komt een buurman systematisch het gras afrijden, puur burendienst, hij wil er niets voor hebben.  En zo komen buren nog gemakkelijker dan vroeger eens achterom (is voordeel van halfopen bebouwing), binnen om een praatje met Marc te slaan en vragen ze Marc om raad, advies, hulp met pc-problemen en aankopen. Ze weten dat hij daar veel van weet, tijd heeft en ook iets wil terugdoen voor zoveel burenhulp. 
Buren laten ook bij ons iets leveren overdag wanneer zij niet thuis zijn.  Marc is bijna altijd thuis.
Na het ongeval en de lange revalidatie beseften wij beter dan ooit: beter een goede buur dan een verre vriend. In stevig sociaal netwerk in de directe omgeving is veel waard. Het geeft een veilig gevoel: als er iets gebeurt kan je altijd bij (meerdere) mensen direct terecht."
Chris

90 jaar is onze naaste buurvrouw. Ze sukkelt wat met haar ogen, is vlug buiten adem maar woont nog steeds op haar eentje. De allereerste was ze die op kraambezoek kwam. We hadden het nieuws van de geboorte nog niet verspreid, maar Bertha haar intuïtie werkte feilloos. Ik veronderstel dat shoppen geen evidente zaak is voor haar, maar toch zorgde ze voor een schattige kraamattentie. En toen ik laatst nog eens met de baby langs haar passeerde, liet ze weten dat we in geval van nood steeds de baby bij haar mochten brengen. Dan smelt je toch een beetje hoor voor zoveel charme op leeftijd! Een gouden vrouw is het. ‘Als het jachtseizoen is, dan komen de eendjes in mijn vijver schuilen.’ zo vertelt ze zelf. Jaja, soms zorgen buren voor warme schuilplekjes ;-)
Els

"Iets uit mijn verleden in mijn vorige gemeente. We zijn sinds september 2012 verhuisd omdat ons huis te groot werd toen de kinderen de deur uit waren  met spijt in het hart want de buren waren een grote reden om het eventueel niet te doen.  Kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd zorgden er voor dat onze tuinen 1 grote speeltuin werden. Gesloten omheining werd vervangen door doorkijk-afsluiting met poortjes, zodat de kinderen gemakkelijk van de ene tuin naar de andere konden gaan, zonder via de straat te moeten passeren. In de ene tuin een grote zandbak, in de andere tuin enkele speeltuigen, in nog een andere tuin een open ruimte om met de bal te spelen en in de vierde tuin een ‘kamphuis’. En via de kinderen kwamen ook de ouders korter bij mekaar. Vele avond- en weekendmomenten hebben we samen doorgebracht om naar ‘voorstellingen’ van de kinderen te kijken, samen te BBQ’en, lief en leed te delen, mekaars kinderen op te vangen, enz. Een eitje te kort? Effe bij Chris vragen. Een ladder nodig? Die vinden we in de garage van Luc. Een kast in mekaar steken? Dat is een hobby voor Leen. Zin in een glaasje goeie wijn? Dan nodigen we onszelf uit bij Stef. Het waren zeer mooie tijden, met warme ontmoetingen."
Brigitte

Wij hebben een supergoed contact met onze overburen. Onze kindjes zijn even oud en wij passen regelmatig op elkaars kindjes. Als wij naar een oudercontact moeten bijvoorbeeld, mogen Kobe en Frauke daar blijven. Als zij naar de winkel of een begrafenis moet, passen wij op hun kindjes. Nieuwjaar vierden we samen, want met kleine kindjes in huis is het niet meer vanzelfsprekend om uit te gaan en babysits te vinden. De buren naast ons zijn ook goud waard, aangezien ik regelmatig online iets bestel maar niet altijd thuis ben, nemen zij vaak de pakjes van de postbode aan waar voor ik hen eeuwig dankbaar ben. Leve goeie buren! En oh ja, dankzij ons Femma naaicafé dat doorgaat in de straat naast mij, heb ik nog veel meer buurvrouwen leren kennen. Alleen maar lof over mijn buurt waar ik nog niet zo lang woon, ik heb absoluut geen spijt dat ik hier ben komen wonen. Leer je buren kennen, want in nood is een goeie buur beter dan een verre vriend!
Lobke

Gezellige buren zorgen voor feeststraten

"Ik woon sinds 1985 in Antwerpen in een kleine doodlopende straat met 18 huizen. Voor het bestaan van burendag kenden wij de meeste van onze buren ‘van ziens’ en zeiden we altijd vriendelijk gedag. Maar sinds burendag kennen we mekaar beter. We weten wie wanneer naar waar op reis gaat en dat we het huis dan extra in de gaten moeten houden. We volgen de kleine en de grote verhalen van mekaar, de ouders en de kinderen. Sedert vorig jaar communiceren we daarbovenop ook via een gesloten Facebookgroep van ons straatje. Voor mij is burendag een avond van veel gezelligheid, bijpraten, lachen, een hapje en samen een glaasje drinken. Sinds vorig jaar beperkt ons gezellig samenzijn zich niet meer alleen tot burendag, maar is er ook een straatbarbecue in september en een winterstraatfeest in januari. Dank zij de vrijwillige inzet van enkele buren woon ik nu in een echte feeststraat!"
Lieve

Vorige zomer organiseerden wij voor het eerst een bbq met een aantal buren. Iedereen was heel enthousiast en we spraken af om dit zeker te herhalen.
Eén buurman zei ’s avonds laat (en al een beetje met dubbele tong) dat hij de dag erna voor iedereen ontbijt zou voorzien. Niemand geloofde dat hij dat ook echt zou doen.
Maar effectief, de ochtend erna lag er bij iedereen een zakje met chocoladebroodjes aan de voordeur.
Dat doet er mij aan denken dat we dringend opnieuw iets moeten doen met onze buren.
Mien

En als buurvrouwen samen komen…  Dan groeit Femma!

"Fatima, Zahia, Nadia, Gabriella en Rosalba kenden elkaar al van bij Femma Quartier Vorst. Geen van hen heeft een eigen tuin en dat vonden ze spijtig. Ze wonen alle 5 in de buurt van Wiels Vorst waar er al sinds enkele jaren een stadstuinproject draait. Omdat er een tuintje vrij kwam kwamen we met Femma Quartier in aanmerking om zo’n stadstuintje te adopteren. En zo onstond Femma Côté Jardin Wiels.  En nu spreken de 5 dames regelmatig  af bij ‘hun’ tuintje of gaan ze om beurt tuinieren. Ze plannen ook activiteiten rond het tuintje zoals een picknick of zomerse cocktailavond."
Josée

Dat je in een grootstad een anoniemer leven leidt en geen contacten zou hebben met buren, gaat zeker niet op in de buurt waar ik woon: Sint-Joost-ten-Node.
Onze straten hebben zelf een Facebookpagina Travertsons (bron hoofdfoto)
Ik kwam vorig jaar in de buurt wonen. Op Facebook riep een buurvrouw op om iets te gaan eten met andere buurvrouwen. Ik kende toen bijna niemand, maar ging er gewoon op af. Tot mijn grote verbazing zaten er bijna twintig buurvrouwen rond te tafel. Waar maak je dat mee?
Omdat onze ouders allemaal veraf wonen, helpen we elkaar uit de nood: de kinderen ophalen, laten spelen, slapen, … Bij ons staat de drank altijd koud, want een bezoekje aan de speeltuintje in de buurt kan al eens uit de hand lopen. Voor je het weet, zitten er zes buren aan de keukentafel te klinken terwijl er 8 kinderen rondhollen met piratenmutsen op of de keukenpotten in de hand.
Spontaan zijn er veel contacten tussen de kleine minderheid van Nederlandstalige buren. Met Femma Royale, een nieuwe Femmagroep in Sint-Joost en Schaarbeek, willen we dat doorbreken. We doen ons best om ook andere vrouwen in de buurt (want zo zijn er heel veel) te bereiken.
Riet


"Ik leerde mijn overbuurvrouw Kris kennen op onze buurtbarbecue, zo’n 10 jaar geleden. Sindsdien zijn we ettelijke theetjes verder, vertellen we elkaar onze moeilijke en fijne momenten, zijn we samen lid geworden van de biobuur en… richten we samen de Mechelse Femmafabriek op!"
Ilse

Voor het zomernummer van ons magazine ging collega Jade op pad om met haar nieuwe buren kennis te maken.  Binnenkort krijg je haar tips in het nieuwe nummer die vanaf half juni in de bussen valt.

Zijn jouw buren ook goud waard?  Heb je een leuke anekdote?  Hoe hou jij de contacten met de buren warm?
Deel je verhaal!  Misschien inspireer je er anderen mee.

Reacties

Ann Mercurio schreef

Geachte,ik zou mijn buren ook graag willen verassen met de lekkere chocolade,ik heb prachtige buren,wij geven om mekaar en helpen mekaar waar het kan,deze lekkernij zou een mooi lichtpuntje zijn in deze donkere en moeilijke dagen,veel dank,lieve grtjs Ann

Maria lebrun schreef

Super Anne ik wil dit ook graag voor mijn buren

Sandra Rozenboom schreef

Super ik zou dit ook graag voor mijn buren willen. Ik woon pas op dit adres, en de corona brak uit. En al mijn Burke en hebben meteen boodschappen voor mij gedaan.

Murielle Rous schreef

Hier super buren iedereen staat klaar voor elkaar,groot of klein,blank of kleur,klein of groot.

Reageer