Mijn kookverhaal: Vakantienostalgie

{$items.title}

Femma ging op zoek naar 10 leuke kookavonturen. Het vierde verhaal wordt verteld door Marie-José Vandyck uit Tongeren

Vakantienostalgie

Herken je het volgende gevoel? Je staat na een drukke en zonnige werkdag in de potten te roeren om een lekker zomergerecht op tafel te toveren, uitkijkend naar het komende verlof, je gedachten afdwalend naar vroegere reizen.

Je mijmert over de heerlijke smaak van minestrone op een Italiaans terras, over delicieuze  haggis in Schotland, over hoe geweldig het is om paella te eten onder de Spaanse zon,… Thuis smaken dezelfde gerechten flauw.

Ik herinner me een rondreis in Zuid-Engeland. We logeerden in een B&B, maakten lange wandeltochten en eindigden de dag steevast met een lekkere maaltijd. Wie denkt dat de Engelsen niks van gastronomie kennen, hebben het mis. We hebben er heerlijk getafeld. Verlekkerd denk ik terug aan het Woolbridge Manor Hotel, een gastronomisch pareltje in Wool, Dorset. We genoten er van een superfijn diner in nouvelle-cuisinestijl. Nouvelle cuisine, ze beschrijven het mooi: “An eclectic style in international cuisine, originating in France during the 1960s and ’70s, that stressed freshness, lightness, and clarity of flavour and inspired new movements in world cuisine. Nouvelle cuisine sought to emphasize the natural flavours, textures, and colours of foodstuffs…” 

In diezelfde prille huwelijksjaren wilde ik mijn man verrassen met culinaire, gastronomische en gezonde gerechten. Op een zonnige dag reproduceerde ik het Engelse nouvelle-cuisinemenu voor hem. Het bestond uit krab natuur, het krabvlees frivool op de borden geschikt,  geflankeerd door een rauw preiwitje, een rauwe selder en een slahartje. Een toefje bladpeterselie maakte het bord af. Tenslotte druppelde ik een likje gesmolten boter en wat druppels vers geperst citroensap over het gerecht.

Fier serveerde ik mijn kunstwerkje.

Mijn man keek me aan met een onvergetelijk vragende blik. Hij vond niet de juist woorden en onbeholpen sprak hij:

“Joke, ik weet niet hoe jij je vandaag voelt maar ik voel me niet als een konijn.”

Mijn trots en vreugde verdwenen als sneeuw voor de zon en ik antwoordde:

“Wat krijgen we nu? Een paar weken geleden in het zuiden van Engeland vond je dit de max ????”

… stilte …

“Joke, dat is waar, maar dat hoorde bij ons vakantiegevoel.”

We barstten onbedaarlijk in lachen uit.

Hebben we genoten van onze krab style nouvelle cuisine?  Ja.

Heb ik het later nog eens bereid?  Ik laat het raden over aan de lezer.

PROFICIAT MARIE-JOSÉ

Je ontvangt een gratis exemplaar van onze nagelnieuwe versie van 'Koken voor elke dag'. Veel kookgenot !

KOKEN VOOR ELKE DAG

Onze allernieuwste ‘Koken voor elke dag' biedt inspiratie voor je dagelijkse kookkunsten. Je haalt niet alleen meer dan 2.000 recepten in huis, maar je leert ook makkelijk bij. Elk ingrediënt - van de gewone sla tot de trendy quinoa - wordt uitvoerig beschreven zodat je meteen aan de slag kan. Je ontmoet de klassiekers, ontdekt nieuwe smaken en proeft van de vegetarische en nieuwe wereldkeuken.

Klik hier voor 750 pagina’s kookplezier
 

Reageer