Mijn kookverhaal: Snoezebollen

{$items.title}

Femma ging op zoek naar 10 leuke kookavonturen. Het laatste verhaal wordt verteld door Elien Lemahieu uit Reningelst.

SNOEZEBOLLEN

Het gerechtje waar ik met een glimlach aan terugdenk, is zonder twijfel dat van de snoezebollen van mijn oma. Of zoals opa ze noemde, de havermoutknusten.

Als kind waren mijn zus en ik vaak bij mijn grootouders. Mijn ouders runden een druk landbouwbedrijf en ‘s zomers bracht moeder ons naar oma en opa. Ook zij woonden op een landbouwbedrijf maar het was er minder druk. De dagen vlogen voorbij. Wij hielpen de koeien halen in de weide, eitjes rapen bij de kippen, kalfjes melk geven, biggetjes verhokken, erwtjes doppen,… En wanneer oma in huis was, hielpen we met koken.

Terugdenken aan deze periode doet me het water in de mond lopen.

We maakten er confituur, bakten frietjes in smout, maakten ons eigen hamburgers, gebruikten verse groenten en fruit uit de tuin. Mijn oma kookte met eigen producten en dat proefde je.

Ze maakte alles zelf, dus ook de koekjes, waaronder de snoezebollen.

Dit is het eerste gerechtje dat ik zelf maakte en het smaakt me nog altijd. De geur vind ik zalig. Het laat me terugdenken aan mijn zorgeloze jeugd.

Het recept is het volgende: een pan op het vuur plaatsen, 50 gram boter smelten, 1 eetlepel cacao toevoegen, ½ kopje suiker, ½ kopje melk, goed roeren en tot slot havermout toevoegen tot een tamelijk vast deeg.

In de keuken had oma een grote zwarte natuursteen. Met twee lepels draaiden we het deeg in bolletjes en lieten die opstijven op de natuursteen. Vaak konden we niet wachten tot de koekjes afgekoeld waren en aten ze warm op. Iedereen was er zot op behalve mijn moeder, waardoor we ze alleen maar bij oma maakten.

Wanneer ik terugdenk aan de snoezebollen komen er fijne herinneringen boven, aan mijn lieve oma, aan de geur van haar huis, aan de geur van snoezebollen, aan haar kleine keukentje met de zwarte natuursteen en de oude pompbak, aan het kleine zwarte kommetje waarin we het deeg maakten, aan het kopje met bloemenprint waar we de suiker en melk mee toevoegden,…

Een prachtige periode in mijn leven. Een herinnering en gerechtje om altijd te onthouden en van te houden.

PROFICIAT ELIEN

Je ontvangt een gratis exemplaar van onze nagelnieuwe versie van 'Koken voor elke dag'. Veel kookgenot !

KOKEN VOOR ELKE DAG

Onze allernieuwste ‘Koken voor elke dag' biedt inspiratie voor je dagelijkse kookkunsten. Je haalt niet alleen meer dan 2.000 recepten in huis, maar je leert ook makkelijk bij. Elk ingrediënt - van de gewone sla tot de trendy quinoa - wordt uitvoerig beschreven zodat je meteen aan de slag kan. Je ontmoet de klassiekers, ontdekt nieuwe smaken en proeft van de vegetarische en nieuwe wereldkeuken.

Klik hier voor 750 pagina’s kookplezier
 

Reacties

Godelieve Verraes schreef

Hallo Elien,van harte proficiat met je kookkunst je word nog beroemd Ook heb ik me herleefd in de tekst die je schreef toen we jonger waren Mooie tijd he'

Ik wens je nog veel sucses

Groetjes Oma

Reageer