Mijn kookverhaal: En de winnaar is...

{$items.title}

Femma ging op zoek naar 10 leuke kookavonturen. Het derde verhaal wordt verteld door Christel Balus uit Aartselaar.

EN DE WINNAAR IS ...

Het is mei 1987. In de plaatselijke krant De Antwerpse Post stond de oproep: "Stuur uw origineelste mosselrecept in!"

Impulsief als ik was,  tweeëntwintig en pas getrouwd, stuurde ik mijn tongstrelend mosselrecept in en vergat het dan.

Begin juli werd ik ruw wakker geschud. Mijn mosselrecept was uitgekozen. En wat ik in mei niet had gelezen, was dat we ons recept in levende lijve moesten klaarmaken op de Grote Markt in Antwerpen tijdens de Mosselfeesten. Chefkoks van de Antwerpse restaurants zouden de mosselrecepten beoordelen.

Ik zag alle kleuren van de regenboog en wilde een excuus verzinnen om er onderuit te komen. Maar mijn echtgenoot daagde me gniffelend uit.

Elke deelnemer kreeg een tafeltje met een kookvuur, mosselen en de benodigde ingrediënten. Bij aankomst zonk mij de moed in de schoenen. De tafeltjes waren bemand met hobbykoks avant la lettre. Er waren tien deelnemers waarvan slechts twee vrouwen.

Mijn echtgenoot installeerde mij achter mijn tafel en zei: "Ik ben weg, succes.”

Ik heb mijzelf streng toegesproken en begon met koken. Ik kreeg een uur de tijd. Ondertussen stroomde de Grote Markt vol met kijklustigen. Deze enthousiaste mensenmassa stelde voortdurend vragen waardoor ik moest multitasken.

De tijd was om en alle deelnemers werden op het grote podium gevraagd. Toen kreeg ik het echt benauwd.

De chefs bespraken de recepten uitgebreid voor het publiek, bereidingswijze, bereidingssnelheid, originaliteit, presentatie... alles werd becommentarieerd.

En dan was het tijd voor het schavotje. Brons, zilver... Neen, daar was ik niet bij, dacht ik. Plots hoorde ik mijn naam, ik had gewonnen en dat had ik écht niet verwacht. Uit de mensenmassa kwam een helder, doordringend fluitgeluid, afkomstig van mijn fiere echtgenoot.

Mijn geglaceerde mosseltjes met courgette bezorgden mij de hoofdprijs, een reis naar Tenerife.

Eerst dacht ik: “Dit kookavontuur brengt mij naar de farmacie.”  Maar het werd échte poëzie.

PROFICIAT CHRISTEL

Je ontvangt een gratis exemplaar van onze nagelnieuwe versie van 'Koken voor elke dag'. Veel kookgenot !

KOKEN VOOR ELKE DAG

Onze allernieuwste ‘Koken voor elke dag' biedt inspiratie voor je dagelijkse kookkunsten. Je haalt niet alleen meer dan 2.000 recepten in huis, maar je leert ook makkelijk bij. Elk ingrediënt - van de gewone sla tot de trendy quinoa - wordt uitvoerig beschreven zodat je meteen aan de slag kan. Je ontmoet de klassiekers, ontdekt nieuwe smaken en proeft van de vegetarische en nieuwe wereldkeuken.

Klik hier voor 750 pagina’s kookplezier
 

Reacties

Hilde Laevens schreef

Dikke proficiat, Christel! Straf maar zeer leuk verhaal!

Nu zijn wij natuurlijk ook razend benieuwd naar je mosselrecept!

Hilde Apers schreef

leuk verhaal , dikke proficiat ,

waar vinden we uw receptje ?

Meysman Claire schreef

dikke proficiat!! Bedankt voor je mooi verhaal!

graag je mosselreceptje!! Al bedankt op voorhand!

Reageer