Kom uit je kot met onze tips voor uitstappen

{$items.title}

Soms is er ook goed nieuws: we kunnen eindelijk weer een museumbezoek plannen. Vrijetijdsorganisatie Pasar werkte enkele tips voor trips voor jou uit die je alleen, met je gezin of met je vaste ‘bubbelvrienden’ kan doen.

1. Ga wandelen en fietsen
Je hebt er niets voor nodig, behalve een goed paar schoenen en zin om zo dicht mogelijk bij het land of de stad te komen als mogelijk is. Je hoeft alleen maar de ene stap na de andere te zetten en het pad te volgen. Pasar en Femma bundelden 45 wandel-en fietsroutes voor een ideale staycation. Je kan ermee op wandel- of fietstocht in elke provincie van het land. Variatie troef! Langs natuurreservaten in de Rupelstreek, fietsen in het land van de Rode Ridder tot wandelen rond het Schulensmeer in Herk-de-Stad. Femma en Pasar zorgen voor jou deze zomer en bundelden samen 45 wandel-en fietsroutes voor jou, om alleen, met je gezin of met je bubbelvriendinnen te doen. Geniet ervan!

Je kan alle 45 routes hier downloaden

2. Bezoek eens een museum of attractie
Met de nodige aanpassingen zijn algauw weer tal van originele attracties te bezoeken, musea te (her)ontdekken, monumenten te bekijken. Dit zijn er maar enkele van, meer tips vind je op www.femmamaakthet.be

OOST-VLAANDEREN Dendermonde
Beklim het Belfort

Aan Unesco-werelderfgoed geen gebrek in de Ros Beiaardstad. Het bezoekerscentrum van Dendermonde bevindt zich in de Lakenhalle. Voor slechts € 2 (audiogids inbegrepen) beklim je ook het 40,3 meter hoge 14de-eeuwse Belfort. Het gapende gat in het midden van de toren is een oorlogswonde, een herinnering aan de Duitse obus die zich in de begindagen van de Eerste Wereldoorlog van boven naar beneden door het Belfort wurmde.
Onderweg naar boven passeer je de beiaard met 49 klokken. Boven wacht een prachtig panorama met het Vleeshuis op de Grote Markt, het Sint-Alexiusbegijnhof, de Brusselse forten of het groen langs de Oude Dender.
Belfort: elke dag open 10-12u en 14-16 u - € 2 - toerismedendermonde.be

HENEGOUWEN Belœil
Het Belgische Versailles

Boeit de geschiedenis van burchten en kastelen jou? Plan deze zomer dan zeker een bezoek aan het Château de Belœil. Het 14de-eeuwse monument vormde eeuwenlang de verblijfplaats van de adellijke familie de Ligne. Vandaag kan je de salons bezoeken om je omver te laten blazen door de schat aan Franse meubels, antieke boeken, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Minstens even indrukwekkend is de tuin rond het kasteel, met zijn grote waterpartijen en geometrische perken. Niet voor niets wordt de vergelijking met Versailles vaak gemaakt. Ben je na urenlang struinen door het domein nog niet uitgewandeld, weet dan dat de landelijke omgeving rond het kasteel zich uitstekend leent voor een ommetje. Zo leidt de 6 km lange wandeling van het kasteel van Belœil je van de adellijke pracht en praal recht het plattelandsleven in.
Château de Belœil: rue du Château 11 - € 10, kinderen € 5 - chateaudebeloeil.com

TIP: Doe jezelf of een vriend(in) een museumpas cadeau
Nu dankzij Pasar en Femma met 10% korting! 10% korting!

€ 53,10 ipv € 59!
1 PAS
12 MAANDEN
171 MUSEA
267 EXPO’S
➜ Wandel onbeperkt 171 musea en 267 expo’s binnen voor een bezoek
➜ Krijg een jaar lang gratis toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea in heel België
➜ Bezoek ook unieke tijdelijke tentoonstellingen gratis (of met korting)
➜ Ontvang maandelijks museumnieuws in je mailbox
➜ Activeer je museumpas bij je eerste bezoek!
Museumpas bestellen?
Op www.pasar.be/museumpas
Gebruik de kortingscode MUSFEMMA bij je bestelling.

3. Ga fietsen
Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen.

Foto: Dominik Kets

ANTWERPEN Lier
Waterfietsen

Onder de naam Veleau pakt de provincie Antwerpen uit met een verzameling fietsroutes die je meevoeren langs de mooiste, soms onbekende, waterrijke plekjes. Vorig jaar kwam daar een nieuwe route bij langs de Jutse Plassen, een van de eerste en grootste overstromingsgebieden die de provincie liet aanleggen. De fietstocht in de omgeving van Lier neemt je 30 km mee langs beken en rivieren in Koningshooikt, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Vergeet je verrekijker niet: er vallen onderweg flink wat watervogels te spotten.
Veleau-fietsroutes zijn gratis te downloaden via veleau.routeyou.com

WEST-VLAANDEREN Poperinge
Hoppend door de Westhoek

Wie Westhoek zegt, zegt hop. Door het hoppeland, de regio rond Poperinge, is het heerlijk fietsen, wetende dat de lekkerste biertjes met een zalige hopsmaak nooit veraf zijn. De mooie Hoppelandroute, ten noordwesten van Poperinge,  is een traject van 43 km, met vertrek en aankomst op de mooie Grote Markt van Poperinge.
De fietstocht langs de Frans-Belgische grens leidt je langs het domein de Lovie en het Bardelenbos naar Roesbrugge. Van daaruit gaat het opnieuw richting Poperinge. Wil je een extra uitstap aan je tocht koppelen, maak dan een ommetje langs het pittoreske Watou en de Sint-Sixtusabdij. De route is duidelijk bewegwijzerd, het is dus géén route die via knooppunten loopt. Je kan het gpx-bestand op je smartphone downloaden.
Als je terug in Poperinge bent, proef dan zeker het Keikoppenbier van De Plukker, een van de bekendste brouwerijen uit de buurt.
Hoppelandroute: vlaanderen-fietsland.be/fietsroutes-regio/westhoek/263 - start: Grote Markt

4. Plan een gezinsproof uitstapje
Tal van bestemmingen zijn weer toegankelijk, zo hebben je kinderen geen kans meer zich in hun kot te vervelen. Wat dacht je van? Creatief met plastic in Brussel!
Aan de voet van het drukbezochte Atomium bevindt zich het ADAM – Brussels Design Museum. Naast boeiende tentoonstellingen kan het museum uitpakken met een opmerkelijke collectie plastic design. De oudste objecten dateren uit de jaren 1950, maar ook hedendaagse gebruiksvoorwerpen worden tentoongesteld. Dankzij Little Adam, een downloadbaar bezoekersgidsje voor families, leren kinderen stapsgewijs meer over de eigenschappen van plastic en begrippen als designer, industriële productie en popart. Voorts organiseert de educatieve dienst creatieve workshops. Voor kinderen tot 10 jaar betekent dat vooral manipuleer- en experimenteerspelletjes rond materialen, vormen en kleuren. Tieners krijgen eerst technische en esthetische vorming, waarna ze in het atelier zelf een maquette van een stoel in 3D mogen ontwerpen. Niet meteen om erop te gaan zitten, maar het doet wel dromen van een carrière als designer.
ADAM – Brussels Design Museum: Belgiëplein 1 – € 10, 6-17 € 8 – www.adamuseum.be

Meer gezinsproof tips vind je hier

Meer zomertips nodig? Check de actuele agenda online
Meer tips en inspiratie voor uitstapjes dichtbij vind je op pasar.be, in het Pasar-magazine van juni en op www.pasar.be/activiteiten. Ga gedurende de zomervakantie ook eens kijken op www.femmamaakthet.be voor heel wat fiets-en wandeltips om alleen, in groep of met je bubbelvriend(inn)en te doen.
 

Pasar, tijdelijk extra voordelig met nog meer dichtbij tips

Pasar staat de komende maanden boordevol tips voor uitstapjes maar ook wandel-, fiets- en kampeerreportages in eigen land.
Teken nu in en krijg 6 magazines voor slechts 30 euro. Bestel via www.pasar.be/dichtbij. Een ideaal cadeau voor jezelf of iemand anders.

 

Reageer