Knapperige aardappelkoekjes met zalm en zure room

{$items.title}

In de Joodse keuken spreken ze van latkes, in Tsjechië heten ze bramboraks. Daar is het bij uitstek
de snack die je eet bij voetbal kijken thuis op de bank, in populariteit vergelijkbaar met de tacochips met guacamole bij de Amerikaanse Superbowl. Beleg ze met zure room en gerookte zalm of forel, en je hebt een heerlijk voorgerecht. Leg een half kwarteleitje op deze simpele aardappelbodem met een lepeltje nepkaviaar en je waant je onder miljonairs.

Voor 4 personen
2 stevige aardappels
1 kleine ui
1 ei, geklutst
peper en zout
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels zure room
4 plakken gerookte zalm
2 takjes kervel of dille

Schil de aardappels, rasp ze op een grove rasp. Doe het raspsel in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Rasp dan ook de ui en vermeng met aardappelrasp en ei. Kruid met peper en een gulle snuf zout. Verhit olie in een koekenpan en schep hierin lepeltjes aardappelmengsel. Druk plat tot koekjes van ca. 6 cm. Keer om met een pannenkoekmes of flexibele spatel, zodra de onderkant goudbruin kleurt. Bak ook de andere kant. Neem de koekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ga door tot alle beslag op is. Verdeel de zalm in vingerlange plakjes.
Plaats alle koekjes op een grote schaal, kruid indien nodig met nog wat zeezout. Schep op elk koekje een theelepel zure room en leg er een plakje zalm op.
Garneer met toefjes kervel of dille.

Tips
Tip 1: meng snippers van een restje serranoham, ringetjes wit van prei, fijngehakte knoflook of rozemarijn door het aardappelbeslag en bak mee.
Tip 2: maak de aardappelkoekjes groter en je hebt rösti. Lekker met koolsla en gebraden kip.

Bron: Het nieuwe kliekjesboek
Kliekjes kun je beter bewaren dan weggooien. Maar wat doe je ermee? Culinair schrijver en journalist Puck Kerkhoven heeft een aantal heerlijke recepten op een rij gezet. Het boek heeft een praktischre indeling naar ingrediënten. Bovendien krijg je ook handige (budget)tips en ideeën om ingrediënten langer te bewaren. 
Puck Kerkhoven, Xander Uitgevers Amsterdam, 2015, 160 blz., ISBN 9789401601467

Meer recepten uit Het nieuwe kliekjesboek vind je in het meinummer van Femma magazine.

Reageer