Ga je mee fietsen in het Maasland?

{$items.title}

In het Oosten van Limburg boetseert de Maas al eeuwenlang een vallei waar watervogels, kruiden en bloemen welig tieren. De vlakke Maasdijken rijgen charmante dorpjes aan elkaar. Fietsknooppunten loodsen de fietsers langs de natuurlijke en culturele rijkdom van de Kempen en de Maasvallei. Geen wonder dat deze lichtglooiende streek heel geliefd is bij fietsers. En dus trekt Femma vrouwenreizen er in de zomer ook naartoe.

De startplaats van onze fietsvakantie is het middeleeuwse grensstadje Maaseik. Van daaruit maken we grensoverschrijdende fietstochten langs dorpjes, gehuchten en boerderijen aan beide zijden van de Maas.

Zuid-Willemsvaart en Kruinenpad

In Aldeneik fietsen we over het leugenbrugje en via Sint-Jansberg zetten we koers naar het mooiste marktplein van België. We fietsen naar Neeroeteren en vervolgen onze tocht via de dijk van de Zuid-Willemsvaart richting Eisden. Hier bewandelen we het Kruinenpad, een 181 meter lange tocht doorheen de kruinen van de bomen. We volgen verder de slingerloop van de Maas en houden halt in Rotem bij stichting Ommersteyn, een zorgboerderij met een 500-tal geiten.

Thorn en de Mottentoren

In Ophoven steken we met het veer de Maas over naar Nederland. We fietsen door de Nederlandse dorpjes Ohé en Laak, Stevensweert en Maasbracht, en tussen natuurlijke grintplassen naar het witte stadje Thorn.

Na een bezoek aan dit vroegere miniatuurvorsendom fietsen we verder naar Kessenich. Vanop de achthoekige Mottentoren hebben we een prachtig uitzicht over het Maaslandschap. Op de terugweg passeren we twee van de best uitgeruste en modernste jachthavens in de verre omgeving: De Spaanjerd en Heerenlaak in Ophoven.  

Flamingo’s, pelikanen en hoeve-ijs

Ook de vierde dag verdelen we de kilometers tussen België en Nederland. Via de Solterheide fietsen we naar Opitter en Tongerlo. In Molenbeersel steken we de grens over en houden halt bij een kweekcentrum voor zeldzame (exotische) vogels.

Ooit gehoord van de ‘dodendraad’? Om tijdens de eerste wereldoorlog de vluchtelingen- en informatiestroom  naar het neutrale Nederland een halt toe te roepen legde de Duitse bezetter in 1915 een elektrisch afschrikkingshek aan tussen België en Nederland. De onder spanning staande draad, ook wel 'dodendraad' genoemd, werd over een lengte van 300 kilometer aangelegd van Aken tot Catzand. Ook aan die ‘draad’ komen we voorbij. Om te eindigen (als de tijd het toelaat) met een welverdiend ‘hoeve-ijsje’ bij Engelenveld. 

De laatste voormiddag bezoeken we in de omgeving van Ophoven en Geistingen twee prachtige bloementuinen. Het Rosarium in Geistingen behoort bij de top van Europa en heeft meer van 5000 verschillende rozen. Een prachtige plek om onze vakantie af te sluiten.


Logeeradres is het charmante kasteelhotel  Wurfeld (1640). Het Kasteelhotel ligt in een privépark van 2,5 ha met aangelegde tuinen, groot terras en vijver. De keuken is uitstekend, dus ook de innerlijke mens wordt verwend.

Praktisch

zaterdag 18 tot woensdag 22 augustus 2018
begeleiding: Toos Janssen en Erika Leus
Reis (bus + fiets) in halfpension

Interesse? Klik hier voor meer info over deze reis.
Het volledige reisprogramma 2018 vind je hier.
Nog vragen? Mail naar veerle.vlasselaer@femma.be of bel 0473 99 28 01.

 
Foto's: pixabay

Reageer