Een weekend Champagne, ‘bubbels voor de geest’

{$items.title}

Wie champagne zegt, denkt aan traditie, sfeer en genieten. En dit geldt niet alleen voor de drank, maar zeker ook de streek waar deze drank geproduceerd wordt. Alleen de wijnboeren in de Champagnestreek mogen hun bubbels, gemaakt volgens de méthode traditionnelle, de naam ‘Champagne’ geven. ‘Champagne’ komt dus sowieso uit Frankrijk. 

Een verblijf in deze streek wil zeggen: voluit genieten!  En dit niet enkel van de champagne  en verfijnde diners, maar ook van historische steden zoals Reims, Epernay, Troyes … De Champagnestreek, in het noordoosten van Frankrijk, is een ideale bestemming voor een weekendje weg. In het najaar is de streek met haar vele wijngaarden, getooid in herfstkleuren, wat het landschap extra aantrekkelijk maakt.

‘Bubbels voor de geest’

Daarom trekt Femma-vrouwenreizen in september voor een weekendj e naar de Champagne om te ontdekken, te kijken, te leren, te proeven en volop te genieten van al het mooie en het goede dat de streek te bieden heeft. 

Laon

Onderweg naar onze eindbestemming houden we halt in Laon voor een korte stadswandeling. Laon werd in de middeleeuwen als vestingstad gebouwd op een alleenstaande heuvel. Het oude Laon steekt  zo’n 100m boven de omgeving uit. In de oude stad binnen de vesting zijn de middeleeuwse gebouwen prachtig bewaard gebleven. De bouwwerken voor de kathedraal van Laon werden in 1155 opgestart, nadat de vorige kerk was afgebrand. De kathedraal is dan ook van ver herkenbaar.

Reims

Onze bestemming, de historische stad Reims, ligt aan de voet van de champagnewijngaarden. De stad draagt het label 'Ville d'Art et d'Histoire'; maar liefst vier monumenten prijken op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.  De kathedraal Notre-Dame is hét symbool van de stad.  Maar natuurlijk heeft Reims zijn reputatie ook voor een groot deel te danken aan enkele prestigieuze champagnehuizen als Veuve Clicquot, Mumm, Pommery, Taittinger en Ruinart.

Epernay

Epernay is de hoofdstad van de Champagne. Om de stad te leren kennen, maken we een rondrit met het toeristisch treintje. Epernay is ook de thuisbasis van het Champagnehuis Mercier. Mercier staat bekend als de best verkopende champagne van Frankrijk. Een bezoek aan het huis (of gelijkwaardig) staat op het programma. Een hele ervaring! Wegens de uitgestrektheid van de ondergrondse champagnekelders worden bezoekers met een treintje rondgereden. De tunnels werden op het moment van hun constructie als revolutionair beschouwd. Hun architect is de visionaire grondlegger van het huis.


Vanaf het dorp Cumières, gelegen op 2 km van Epernay, maken wij een boottocht langs de oevers van de Marne. De wijngaarden op de oevers, op dat moment in herfsttooi, bieden een prachtige aanblik. Weer aan wal, bezoeken we Hautvillers. Het dorpje werd bevorderd tot ‘bakermat van de champagne’ en is gekend om zijn mooie uithangborden. 

Van wijnstok tot champagne

Voor we de terugtocht aanvatten, maken we een korte rondrit doorheen de ‘Côte des Blancs’, de wieg van de champagne, en houden halt in Cuis. Een plaatselijke champagneboer en zijn familie, laten ons niet alleen proeven van hun goddelijke dranken, maar vertellen ons ook het verhaal van wijnstok tot champagne.

Grijp je kans en gun jezelf een weekend pure verwennerij!

 

Champagne ‘bubbels voor de geest’

  • 3-daagse busreis in half pension (+ op laatste dag middagmaal inbegrepen)
  • van vrijdag 6 tot zondag 8 september 2019
  • Femma-begeleiding : Lydie Van den Abbeele en Fernande De Block

Graag meer info over deze reis of inschrijven? Klik hier.
Een overzicht van alle reizen die Femma vrouwenreizen in 2019 organiseert, vind je hier.
Of neem contact op met Veerle Vlasselaer, veerle.vlasselaer@femma.be

Reacties

rosa en ludwig van wesemael van den abeele schreef

Is dit dezelfde reis naar de champagnestreek als waar wij aan deelnemen met k.v.l.v. Serskamp eveneens op 6-7-8 september 2019 ?

Zou wel goed zijn !!!!

Reageer