De ondernemende gedachten van Nicolientje

{$items.title}

Heb jij het januarinummer van ons magazine al doorgenomen?  Het thema van deze maand is 'Ondernemen'.  Meer heeft onze gastblogster Nicolientje niet nodig om haar ondernemende gedachten de vrije loop te laten...

Over wie kan ik in deze column beter schrijven dan over mijn eigen oudste dochter. Na haar studies grafische vormgeving/publiciteit, werkte ze 13 jaar in een affichage bedrijf. Niet altijd met volle goesting, want haar vrouwelijke bazin die de 60 al was gepasseerd was niet altijd makkelijk en dat is nog beleefd uitgedrukt. Maar ja, een jong gezin, een huisje, tuintje, boompje en een zoontje. Ze bleef maar doordraven in dat bedrijf.

En dan opeens, was de kaars uit….burn-out. Thuis…en met geen stokken meer naar het bedrijf te krijgen. Even bedenktijd. Wat gedaan? Er moet toch brood op de plank komen.

Met de nodige steun van haar gezin, van haar familie en van de huisdokter moesten er knopen doorgehakt worden. En ja, het geluk was aan haar zijde. Ze ging ervoor, ze ondernam iets, ze kroop uit de put. Ze kwam in contact met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van luxe verpakkingszakken voor sjieke boetieks. En ze ging als freelance grafisch ontwerpster!!! Geen baas meer met gezeur, lekker van thuis uit werken, eigen meester, geen nine to five job meer maar een vrijheid om alles naar eigen zin te organiseren. En het werkt. Ze doet het heel graag. Ziet de job niet als werken. Ze ontwerpt de mooiste verpakkingen. Haar ontwerpen komen in China terecht en worden omgewerkt tot mooie en luxueuze zakjes. Wat was ik trots toen ik er eentje zag staan in een luxe boetiek in Nieuwpoort.

Maar ondernemen wil niet altijd zeggen dat je als zelfstandige moet beginnen. Je kan ook iets heel anders ondernemen, zoals mijn jongste dochter en haar vriend nu onlangs gedaan hebben. Zij gingen, in deze onzekere en moeilijke tijden over tot de aankoop van hun droomhuis. Ook dat is iets ondernemen.

Wat ik al ondernomen heb?

Wel als 18jarige veranderde ik na 7 maanden al van werk en heb een mooie loopbaan gehad bij IBM. Thuisgebleven voor de kinderen, ondernam ik 't een en 't ander. Zo deed ik al veel vrijwilligerswerk. Ik was lid van het oudercomité toen mijn jongste dochter nog schoolgaand was, ik schreef verjaardagkaartjes voor onze plaatselijke Femma afdeling, schrijf deze columns, ik lees nog altijd voor via de bib, ik begeleid Facebook reünies en sta open voor alles wat ik nog graag zou doen in mijn leven.

Veel vrouwen ondernemen iets en beginnen als zelfstandige. Onlangs las ik een artikel over ondernemende vrouwen. Een 60 jarige had haar droom in vervulling gebracht en opende een chocoladewinkeltje. Verkopen zat haar in het bloed schrijft ze, na 15 jaar een voedingswinkel te hebben gerund. Daarmee moest ze stoppen om privéredenen. Ze ging in loondienst maar dat viel niet mee, ze kreeg haar ontslag en probeerde het bij een ander verkoopbedrijf, ook daar volgde na 7 jaar collectief ontslag. Na zoveel tegenslagen weet je het wel, en ga je je eigen weg als zelfstandig ondernemer.

Ook een andere 61 jarige schrijft over haar beslissing om op latere leeftijd iets te ondernemen. Weliswaar met loden benen begon zij eraan. Haar project? Het digitaliseren van analoge films en video’s. Na 25 jaar loondienst niet evident, maar ze is haar eigen baas en heel content dat ze die stap gezet heeft.

Nu is mijn vraag, wat gaan jullie ondernemen in 2018 ? Want als deze column op de Femma blog verschijnt, dan is de drukte van de eindejaarsfeesten al lang achter de rug en is 2017 alweer begraven. Ik hoop voor jullie allen dat 2018 een prettig jaar wordt en wens jullie het allerbeste toe. Tot volgende keer en vergeet niet, elke reactie is welgekomen.

Groetjes van Nicolientje

Reacties

de Hoon Sonja schreef

Prachtig verhaal !

Lily schreef

Tof Nicole

Ook je dochters zullen het fijn vinden, zo een lieve Mama te hebben.

Lily schreef

Tof Nicole

Ook je dochters zullen het fijn vinden, zo een lieve Mama te hebben.

Annie Mondelaers schreef

Wij hebben de catering van ons kerstfeest laten verzorgen door de dames van 'From syria with love' en alle deelnemers waren uiterst tevreden over de gerechten. wij vinden het heel fijn dat deze dames ook in de femmazine in de picture gezet worden

Bie schreef

Ik vind het fijn Nicole dat je zo fier bent op je dochters, ze hebben hun ondernemingszin zeker niet van vreemden meegekregen.

Robberechts Rita schreef

super! goed geschreven Nicole. Je artikel is een stimulans om aan de slag te gaan, van koers te veranderen, om het eens van een andere bril te bekijken. Alvast ferme dochters heb je...

Reageer