
Het thema van het meinummer van het magazine is 'schoon'. Nicolientje laat er haar gedachten over de vrije loop in haar gastblog. Laat je weten wat je er van vindt?
Vandaag gooi ik jullie een hele hoop synoniemen toe. Schoon, fraai, bevallig, mooi, fijn, gaaf, goed, keurig, netjes, knap, aantrekkelijk, aardig, beeldig. Zoeken jullie er zelf nog maar wat bij, want het rijtje is eindeloos.
Wat is er dan zo mooi?
Wel laat ons eens de lente bezingen. Voor mij het mooiste seizoen. Wij worden wakker uit onze winterslaap. De vogeltjes bouwen nestjes en zingen hun hoogste lied. De zon straalt door de takken van de bomen en kriebelt aan hun wortels waardoor ze sappen naar boven sturen en de helgroene blaadjes weer verschijnen. De natuur ontluikt verder en menig bloemetje laat zich bewonderen. Azalea’s, rododendrons, ze toveren het landschap om in een kleurrijke gloed. Voor mij mag die mooie lente eeuwig duren.
Proper is ook mooi.
De meeste mensen hebben het toch graag proper. Hierover las ik onlangs nog een artikel. Arm maar proper. Douchen is een mensenrecht. Vlak tegen het Brusselse Zuidstation opent de vzw DoucheFLUX een inloophuis met 20 douches. Voor pendelaars die voor of na hun werk een verfrissende douche wensen of de Brusselse dakloze die niet weet waar zich te wassen. Een mooi initiatief als je het mij vraagt. Proper kan het ook thuis best zijn. Of is het nu niet tijd voor de grote lentekuis ? Ramen worden gelapt, de paden worden ontgroend, het gras wordt voor de eerste maal gemaaid, kasten worden opgeruimd en een toertje op zolder en in de kelder mag niet ontbreken. Weg met alle rommel. Een opgeruimd, proper huisje brengt rust in het hoofd.
Schoon is ook mooi maar kan ook proper zijn. Loopt daar geen schoon, bevallig en aantrekkelijk meisje ? Wat heb jij schone schoenen aan. Schoon van jou dat je bij je zieke vriend op bezoek gaat. Wat een schoon kindje.
Maar het modewoord tegenwoordig is duurzaam.
We moeten nu toekomstgericht denken om de volgende generaties niet in de kou te zetten. Als we nu zomaar al onze brandstoffen op gebruiken creëren wij voor de toekomst een groot probleem. Kortom, duurzaam kijkt naar de huidige behoeften van de mens en zorgt ervoor dat in de toekomst een levenswijze ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komt. Tot daar de theorie.
Wat kan je zelf doen om duurzaam te leven?
- Wel allereerst, maak komaf met overbodige rommel. Breng al wat weg mag naar de kringloopwinkel, geef het weg of verkoop het op tweedehands.
- Probeer te besparen op elektriciteit. Zet je toestellen aan, maar vergeet ze niet uit te zetten en laat niet alles op stand-by staan. Gebruik ledlampen voor je verlichting.
- Maak je huis tochtvrij. Zo bespaar je op verwarming.
- En last but not least, leg een eigen moestuintje aan. Veel oppervlakte heb je daarvoor niet nodig.
Ik heb maar een klein tuintje maar herinner mij toch dat ik verleden jaar een mooie opbrengst had. Sappige aardbeien uit het Pajottenland, verse prinsessenboontjes, spitskooltjes, verse kruiden, verschillende soorten sla en ik had zelf aardappelen gekweekt gewoon in een zak van potgrond. Dat doe je zo: je draait de zak binnenste buiten, vult hem op met goede potgrond en steekt hier en daar een aardappel in.
Succes gegarandeerd, na enkele weken kan je je eigen “patatten” rooien.
Tot volgende keer.
Veel groetjes van Nicolientje en vergeet niet jullie reacties hier onderaan de blog te plaatsen.
Christine schreef
weer heel mooi geschreven, een plezier om het te lezen! Ik ben allesinds met de opruim begonnen stapje voor stapje.
Sonja schreef
Weer zo goed geschreven , en ook idee,tjes en tips ! Super weer ! Een mens krijgt al een goed gevoel ,door hoe je het schrijft ,proficiat !
katleen schreef
de lentegevoelens komen binnen in mijn gedachten en als het nu ook buiten wat zonniger wordt,is een mens content
Liliane.simons schreef
Zo mooi geschreven, geeft me echt een lentegevoel.
Leuk zl die tips die je beschreven hebt met duurzaam leven.