Creatief met havermout

{$items.title}

Havermout is het nieuwe (oude) ontbijt! Op de traditionele havermoutpap zijn ondertussen talloze variaties ontstaan. Maar tegenwoordig maak je er niet alleen een lekker ontbijt mee klaar, er zijn tal van andere toepassingen, van lunch over snack tot warme maaltijd. Wij kozen enkele leuke receptjes uit. Misschien kunnen deze breekbroodbolletjes wel op de paasdis! 

BREEKBROODHAVERBOLLETJES
Sharing is caring. Geef elk bolletje een andere topping en creëer zo een vrolijk breekbrood. Mag ik van jou een bolletje met maanzaad? Dan krijg jij die met zonnebloempitten.

Voor 6 personen

50 g havermeel
10 g gedroogde gist of 20 g verse gist
220 ml lauwwarm water
100 g kastanjemeel
50 g amandelmeel
200 g speltbloem
snufje zout
sesamzaad of andere zaadjes, zoals maanzaad of zonnebloempitten
havermout, om in te rollen
keukenmachine met kneedhaak
bakplaat
bakpapier

Zo maak je het

Los de gist op in 50 milliliter water in een grote kom.
Doe al het meel en de bloem met 170 milliliter water bij het gistmengsel en kneed het geheel goed door.
Voeg geleidelijk de rest van het water en het zout toe en kneed tot het deeg een bal vormt die niet plakt en niet droog is.
Laat het deeg 30 minuten rijzen in de kom en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg nog een keer kort, maak er kleine bolletjes van en rol deze door de verschillende zaadjes en pitten of door de havermout en leg ze tegen elkaar aan, in bloemvorm, op de bakplaat. Laat het deeg 45 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de bolletjes in circa 30 minuten mooi bruin en gaar. Rol je mouwen maar alvast op, want dit vraagt om het betere breekwerk.

Uit: ‘Havermoutje, 70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek’ van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Uitg. Carrera Amsterdam, 2015 –  ISBN 978 90 488 2584 4 

 

INDIASE HAVERPAP
S OJAV R I J • V E T V R I J
Kheer is een Indiase, romige rijstpap die op smaak gebracht is met kardemom, rozijnen en noten. In de oorspronkelijke versie is echter behoorlijk wat room verwerkt.

Voor 3 porties

1/2 kop (100 g) gebroken haver, grof
1 1/2 kop (360 ml) (op het vuur) ongezoete plantaardige melk
1/2 theelepel kardemompoeder
1/4 kop (40 g) rozijnen of een mix van rozijnen en gedroogde bessen
snufje saffraan, eventueel
zoetstof naar keuze

EXTRAATJES
fijngehakte noten (pistaches, cashewnoten, amandelen of een mix)

Zo ga je te werk

Doe de haver en de melk in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en roer de kardemom, de rozijnen en eventueel de saffraan erdoor. Laat 15 tot 20 minuten koken tot de haver gaar is. Breng op smaak met de zoetstof.
Werk af met de noten.

Uit: ‘Heerlijke havermout, superfood van bij ons’ van Kathy Hester. Uitg. manteau (wpg), 2015 – ISBN 978 90 223 3129 3


HAVERMOUTTAARTJE
Het liefst zouden wij élke dag appeltaart eten. Het is dat dat niet zo gezond is … maar deze verantwoorde ontbijtversie kan wel prima dagelijks! Supermakkelijk te bereiden en in een mum van tijd klaar.

Voor 6 personen

300 g havermout
1 goudreinet
50 g zelfrijzend bakmeel
5 walnoten
10 blauwe rozijnen
2 tl kokosolie
1/2 tl zout
1 tl kaneel
1 tl koekkruiden
200 ml amandelmelk
1 ei
1 el (bloemen)honing
ovenschaal
aluminiumfolie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de appel in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
Doe alle ingrediënten in een kom en mix het geheel door elkaar tot een smeuïg mengsel.
Schenk het mengsel in de ovenschaal en bak in 18-20 minuten mooi bruin en gaar. Mocht het taartje te bruin worden tijdens het bakken, leg dan een stuk aluminiumfolie op de bovenkant.
Als je de taart na het bakken eenvoudig uit de ovenschaal wilt halen, moet je die van tevoren even goed invetten. Je kunt het ook direct uit de ovenschaal eten. Zo blijft het lekker warm!

Uit: ‘Havermoutje, 70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek’ van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Uitg. Carrera Amsterdam, 2015 –  ISBN 978 90 488 2584 4 
 

Reacties

Bea schreef

Dat is wel een rare bocht: "Kheer is een Indiase, romige rijstpap" en het recept is zonder rijst en zonder melk!

Wisten jullie trouwens dat Alpro veroordeeld werd door het Hof van Beroep van Brussel omdat ze zuivelbenamingen gebruikt voor haar producten? 'Sojamelk' is geen zuivelproduct, dus mag je ze geen melk noemen. Onze Vlaamse melkveehouders zullen opgelucht zijn met deze uitspraak van de rechtbank. Soja is overigens geen landbouwproduct van bij ons, dus zo'n sojadrink heeft sowieso een grote ecologische voetafdruk.

chris gijs schreef

voor de breekbroodhaverbolletjes heb je kastanjemeel nodig nog nooit van gehoord en waar is dit te vinden?

tinne schreef

Goede middag Chris,

Kastanjemeel kan je in een natuurvoedingswinkel vinden.

Groetjes,

Tinne

chris gijs schreef

bedankt Tinne

Marleen schreef

Eindelijk eens een recept met kastanjemeel. Ik heb er twee zakken liggen in de kelder. We hebben die meegebracht uit de Cevennes

els schreef

Dag Bea, onder 'plantaardige melk' versta ik niet per se sojamelk. Maar denk dan zelf vooral aan havermoutmelk of notenmelk bijvoorbeeld? Mercikes voor je duurzame blik en je terechte bedenking over soja. Grtjs!

Bea Van Beckhoven schreef

Aan Els: De melkveehouders (en de wet, dus) vragen om het woord melk nooit te gebruiken voor dranken die niet van een koe afkomstig zijn. Amandel'melk', rijst'melk' enzovoort zijn wel witte dranken, maar daar houdt de overeenkomst met melk op.

Reageer