
Op haar blog Ma vie en vert lees je alles over groentje Kelly Eeckhaut (26). En dat mag je letterlijk nemen want op haar blog kom je alles te weten over upcycled interieurspullen, recykleedjes, zelfgemaakte shampoo, chocolade en rode bietencake. In het verlengde van haar blog verscheen deze maand haar eerste boek ‘Art d’eco’, een boek over upcycling en ander zelfmaakgedoe. ‘De voldoening die je krijgt van zelf dingen te maken, is enorm groot!’ Hoog tijd om even kennis te maken met deze creatieve madam!
Onze plaats van afspraak is bij Kelly thuis in Erembodegem. Als je bij haar binnenkomt, zie je hoe de creativiteit eruit spat. Zelfgemaakte kussens en andere leuke interieurspulletjes fleuren haar huis op. Breinaalden en bolletjes wol slingeren rond in de woonkamer. Zelfs haar keuken is gepimpt met zelfgemaakte spullen. Hier moeten we zijn…
Kelly, waarover gaat je boek?
Mijn boek is een verlengstuk van mijn blog. Mijn leven en alle zelfmaakprojectjes die daarbij komen kijken, hebben tegenwoordig altijd een groen kantje. In het boek ontdek je onder andere hoe je kleding en accessoires kunt maken met ecologische producten zoals afval en restjes maar er is bijvoorbeeld ook een hoofdstuk over zelf cosmetica en verzorgingsproducten maken. Ik ben niet iemand die zich veel opmaakt, maar sinds ik het zelf kan maken, ben ik er wel mee bezig. Mijn boek is dus een samenvatting van mijn groene leven en de zelfmaakprojecten die daarmee gepaard gaan.
Zelfmaakboeken schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat heeft jouw boek dat andere boeken niet hebben?
Ha! Goeie vraag! De rode draad doorheen mijn boek is het ecologische aspect. Dat maakt het eigenlijk uniek. Er zijn natuurlijk al heel veel leuke boeken op de markt, maar het ‘groene’ geeft een extra dimensie aan het boek.
Aan welk upcycling project heb je zelf het meeste plezier beleefd?
Samen met mijn vriend heb ik een salontafeltje gemaakt. Ik vond het geweldig om samen met hem iets leuks in elkaar te knutselen. Daarnaast maakte ik een projectje met kurken. Dat werkte vooral heel mediterend omdat ik daarvoor 30 kurken in twee moest zagen. De voldoening achteraf was eens zo groot!
Ben jij al van jongs af aan bezig met ecologie?
Ik ben zeker niet groen opgevoed, maar vroeger reed ik paard op den buiten. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik merkte dat groen meer en meer uit het straatbeeld verdwijnt. Ik raakte echt bewust van het feit dat het er op achteruitging op vlak van groen en milieu . Toen ik ging studeren en zelf begon na te denken over de belangrijke zaken des levens, begon ik meer stil te staan bij het ‘groene’ in mijn leven.
Je bent een groentje pur sang. Wat heeft de doorslag gegeven om vegetariër te worden?
De dag nadat ik een reportage zag over Greenpaece en de correlatie tussen de ontbossing en ons dagelijkse stukje vlees, ben ik gestopt met vlees en vis eten. Daarnaast probeer ik zo weinig mogelijk zuivel te eten of te drinken, en eet ik enkel eieren van de tuinkippen. Ik eet ook enkel biologisch geteelde verse groenten, en fruit van de bioboerderij of zelfgekweekt.
Heb je het gevoel dat je dingen mist?
Integendeel! Vroeger aten wij thuis heel klassiek: aardappelen, vlees en groenten. Vóór mijn 18de had ik nog nooit linzen of kikkererwten gegeten; nu vind ik dat superlekker. Vegetarisch eten brengt mij veel meer bij. Ik eet veel gevarieerder en veel lekkerder. Mijn vriend is geen vegetariër, maar bij ons thuis eet hij wel vegetarisch. Als hij op zijn werk is of bij familie, zal hij wel vlees eten om niet moeilijk te doen. Maar als hij voor ons kookt, is het altijd zonder vlees. Ik heb geluk met mijn lief!
Waar haal je je inspiratie voor al je groene zelfmaakprojecten?
Vooral uit mijn eigen leven. Toen ik groener ging leven, begon ik eerst water uit de kraan te drinken in plaats van water uit plastieken flessen. Het bespaarde mij niet alleen veel werk, maar water uit de kraan is gewoon even goed. Ook bij de Low Impact Man heb ik veel inspiratie gevonden. Ik las zijn boek en ik volg zijn blog, maar ik leef nog niet zo drastisch als hij. Daarnaast volg ik heel veel blogs over groene alternatieven.
In vergelijking met de Low Impact Man doe je misschien nog niet genoeg, zeg je. Wat zou je nog meer kunnen doen? Of is dat niet je ambitie?
Zelfvoorzienend zijn op alle vlakken, is onrealistisch en dat vind ik niet nodig. Er zijn mensen die bijvoorbeeld alleen nog zelfgekweekt voedsel eten. Ik ben geen huisvrouw en ga dagelijks uit werken, dus ik heb daar gewoonweg geen tijd voor. Ik koop wel biologische groentepakketten en zo steun ik sociale projecten. Ik koop niet al mijn kleding tweedehands, maar ik shop wel nieuwe biologische kleren. Tweedehands is heel goed, maar het kan niet dat iedereen enkel nog tweedehands zou kopen want kleding verslijt. De Low Impact Man zet zich professioneel in voor het groene. Ik heb dat ook geprobeerd maar de jobmarkt liet dat spijtig genoeg niet toe.
Vraag je soms ook raad aan oudere mensen rondom jou?
Als ik een vraag heb over breien of haken dan kan ik wel terecht bij mijn oma of tante. Over ecologische alternatieven weten zij spijtig genoeg zelf niet veel meer. Maar ik ben vooral autodidact en leer vooral uit boeken.
‘Als ik een vraag heb over breien of haken, kan ik altijd terecht bij mijn oma of tante’
Duurzame inspanningen
Op welke vlakken probeer je je leven nog te verduurzamen?
Momenteel huren we een huisje, dus kunnen we nog niet zoveel duurzame inspanningen leveren. Maar we maken plannen om een nieuw huis te bouwen. Op lange termijn is het veel beter om een passiefhuis te bouwen en dan kan het bijna niet anders dan een nieuwbouw te zetten. Ik raak bijvoorbeeld enorm gefrustreerd over het feit dat ik mij sta te douchen met drinkwater. Onlangs heb ik niet-ecologische schoenen gekocht omdat ik er gewoonweg geen andere vond. Schoenen wil ik ooit nog zelf leren maken. Lingerie vind ik ook heel moeilijk, dus dat wil ik ooit nog leren maken. Maar voorlopig heb ik daar nog geen tijd voor.
‘Mensen willen uniek zijn en niet rondlopen met kleding die iedereen draagt’
Vanwaar komt de behoefte bij iedereen om plots zelf dingen te willen leren maken, denk je?
Bij mij is dat vooral de drang om zelf creatief aan de slag te gaan; later is daar een ecologisch kantje bijgekomen. Waarom iedereen plots zelf zo graag dingen maakt? Het is inderdaad heel populair. Ik denk vooral dat mensen ‘uniek’ willen zijn en niet willen rondlopen met kleding die iedereen draagt. Ook de voldoening om zelf je eigen kleding te maken, is enorm groot en dat speelt zeker ook mee. Ik denk niet dat de prijs er iets toe doet, want als je de tijdsinvestering en de stoffen rekent, dan kom je niet goedkoper uit. Spijtig genoeg is zelf dingen maken niet iets dat voor elke vrouw is weggelegd. Ik denk dat je al een man moet hebben die in het huishouden helpt en dat je wat vrije tijd over moet hebben om het allemaal zelf te kunnen doen.
Ga je vaak shoppen?
Nee, vroeger haalde ik veel inspiratie door dingen te zien in winkels. Nu zit ik veel op Pinterest, maar dat activeert veel minder. Daarom zou ik nog eens graag willen gaan shoppen om te kijken wat mensen aanspreekt en wat ik dan eventueel zelf kan maken. Ik heb nooit de drang gehad om veel geld uit te geven in winkels.
Wat staat er nog op je zelfmaaklijstje?
Nog heel veel, check zeker eens mijn blog. Wat ik zeker nog wil doen, is zelf meubeltjes knutselen voor ons eigen huisje. Samen met mijn lief ons huisje inrichten, I like!
Wat doe je als je niet aan het werk bent?
Ha, als ik thuiskom, doe ik fysiek veel meer. Ik heb een bureaujob waarbij ik ganse dagen achter de computer zit; ik werk dus vooral met mijn hoofd. Na het werk krijg ik energie en begin ik van alles te doen. Naast het huishouden doen en ‘traag’ koken - wij nemen echt onze tijd om eten te bereiden - ben ik vooral creatief bezig met allerlei projectjes.
‘Mijn agenda is superdruk, ik moet dus echt een evenwicht proberen te zoeken tussen werk en vrije tijd’
Heb je soms het gevoel dat je gestresseerd leeft?
Momenteel wel. Ik volg nog een opleiding, ik ben bezig met mijn boek, we plannen onze bouw, ik werk voltijds, ik doe vrijwilligerswerk, ik ga samentuinen en ik ben graag creatief bezig. Dat is natuurlijk allemaal heel leuk, maar daardoor is mijn agenda wel heel druk. Ik moet dus echt een evenwicht zoeken. Als er vrienden komen, ruim ik mijn huis niet speciaal op; dat geeft mij al minder stress. En als de afwas nog niet gedaan is, moeten zij maar even helpen.
Wat wil je met je boek bereiken?
Ik heb nooit de ambitie gehad om een boek te schrijven; de uitgever heeft mij gecontacteerd maar ik hoop dat ik er mensen mee kan inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan en ik wil hen ook bewust maken om ecologischer te gaan leven. Ik wil zeker niet te veel druk op mijzelf leggen. Ik onthoud vooral dat ik zelf veel heb bijgeleerd en dat ik heel veel leuke mensen heb leren kennen, dat is het voornaamste!
Meer Kelly: volg haar blog
Kelly Eeckhout is 26 lentes jong en studeerde taal- en letterkunde in Gent. Ze woont samen met Stefan in Erembodegem. Ze werkt als administratief bediende en doet vrijwilligerswerk voor Visita. Sinds haar achttiende gaat Kelly op zoek naar ecologische alternatieven voor haar creatieve hobby’s. Haar eerste upcycling creatie was een pennenzak uit een kapotte jeansbroek. Sindsdien deelt ze haar passie op haar blog Ma Vie En Vert en nu dus ook in een boek. Handen uit de mouwen!
www.gedachtesprongetjes.blogspot.be
Lezersvoordeel: Koop het boek Art d’Eco met 20% korting
Een vormeloze trui tover je zo om tot in een minirokje, een stijve das wordt een speelse haarband, met de inhoud van je PMD-zak maak je gedurfde oorbellen of een slingergordijn voor in huis. Verwen jezelf na al dat werk met een zelfgemaakt gezichtsmasker en overheerlijke biologische brownies.
Meer doen met minder is kinderspel, dat bewijst Kelly Eeckhaut in haar verrassende doe-het-zelfboek Art d’Eco. Dompel je onder in ‘upcycling’ en ontdek hoe je oude spullen nieuw leven kunt inblazen. Fris, hedendaags en altijd met een duurzaam kantje! Bovendien zijn de projecten en recepten uit dit boek haalbaar voor iedereen, dankzij de heldere stap-voor-stapbeschrijvingen.
De lezers van Femma krijgen 20% korting bieden (op handelsprijs van €22,50)
Daarvoor moeten jullie naar de website van Davidsfonds surfen, het boek toevoegen aan je winkelmandje en bij de bestelling de code 'Eco' toevoegen.
De korting wordt dan meteen doorgerekend.
Mien Quartier schreef
Onder andere geïnspireerd door de blog van Kelly probeer ik zo weinig mogelijk nieuwe dingen te kopen, zoals boeken die je gewoon in de bib kan vinden. Maar voor dit boek wil ik wel een uitzondering maken. Ik ga het zometeen bestellen!
Lobke schreef
Dit boek is dan ook een echte aanrader Mien! Zeker doen!
http://www.leukewereld.be