Andalusië, verfijnde erfenis van een rijk verleden

{$items.title}

Ik ben geen globetrotter. Ik hou het meestal dichter bij huis, maar één streek staat met stip bovenaan mijn verlanglijstje: Andalusïe, het uiterste zuiden van Spanje. Fascinerende landschappen, bijna altijd zon, en een uniek cultureel erfgoed. Ooit wil ik rondlopen in het Alhambra in Granada, in de tuinen van het Generalife, en tussen de zuilen van de Mezquita in Cordoba. Ik wil de sfeer proeven in de smalle straatjes van de bruisende barrio Santa Cruz en genieten van dunne sneetjes Spaanse ham bij een drankje in een van vele tapasbars … Al de dingen die zijn opgenomen in het programma van de Andalusië-reis van Femma vrouwenreizen, eigenlijk.

Ligging

AndalusIe is één van de 16 autonome regio’s in Spanje. In het zuiden grenst Andalusië aan de Middellandse Zee en Gibraltar, in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan. De Sierra Nevada (= letterlijk: besneeuwde bergketen), in de schaduw van Granada, telt 16 bergtoppen van boven de 3000 meter.

Cultuur

In 710 worden de Arabieren gevraagd om tussenbeide te komen in een twist onder de Visigoten, die het op dat moment in heel Spanje voor het zeggen hebben. In 711 slaagt Tarik ibn Zijad erin om, met hulp van Berbertroepen, een heel stuk van het land te veroveren. De Moren, zoals de Arabische heersers van Andalusië vaak worden genoemd, herdopen het zuidelijke deel tot Al-Andalus. Acht eeuwen lang zullen de Arabieren er hun stempel drukken, en ontstaat er – door een uniek samenleven tussen Moren, joden en christenen – een heel verfijnd cultureel erfgoed en de zo typische hispano-islamitische kunst.

Cordoba wordt een cultureel centrum en de op één na grootste stad van Europa. Langzaam echter raakt het rijk in verval en splitst zich in Moorse ministaatjes. Vanaf dan beginnen de minder machtige christelijke staatjes in het noorden van het Iberisch Schiereiland aan de herovering van de Moorse gebieden tijdens de Reconquista (= Spaans en Portugees voor ‘herovering’). Het zou 800 jaar duren voor de Moren volledig van het Iberisch Schiereiland waren verdreven.

Andalusië was het laatste bolwerk van de Moren. De Moorse architectuur is er nog volop aanwezig. De bekendste bouwwerken zijn het Alhambra in Granada, de Moskee in Córdoba en de torens Torre del Oro en Giralda in Sevilla, de huidige hoofdstad van Andalusië.

Een greep uit het programma

De Andalusiëreis van Femma Vrouwenreizen is puur genieten en combineert alle elementen voor een boeiende en aangename vakantie. We starten met een panoramische toer in Sevilla en bezoeken o.a. het Alcazar. Het huidige bouwwerk werd in 1362 gebouwd door Peter de Verschrikkelijke in zuivere mudéjarstijl, een stijl die zich ontwikkelde tijdens de Reconquita en die gebruik maakte van Arabische elementen.

In Cordoba bezoeken we de Moskee-Kathedraal (Mezquita). Met zijn 850 zuilen is dit monument een unicum. We bezoeken de Juderia, de oude joodse wijk met smalle steegjes, witte huizen en patio’s vol bloemen.


Op weg naar Granada houden we halt in Baeza, een rustige provinciestad midden tussen de olijfbomen. Het monumentaal erfgoed in het centrum getuigt echter van een roemrijk verleden. Door het schitterende Andalusische landschap rijden we naar Granada, aan de voet van de Sierra Nevada. We ontdekken er het Albaicin-kwartier, de witte Arabische wijk, en bezoeken het wereldberoemde Alhambra, de tuinen van het Generalife, destijds een buitenverblijf van de emirs. We wandelen door de benedenstad en slenteren rond in smalle straatjes van de Alcaiceria (= bazar).

De laatste dag is volledig gewijd aan de Pueblos blancos, de witte dorpen in de kloven en valleien van de Sierra Nevada.

Overnachten in 4-sterren accommodatie, culinair genieten in lokale restaurants, vriendelijke en attente begeleiding tijdens de volledige reis, onvergetelijke bezoeken en prachtige landschappen … wat wil een mens nog meer?

Andalusië praktisch

7-daagse vliegreis
Za 28 september tot vr 4 oktober
Verblijf in volpension
Reisbegeleiding: Rita Vancamp

Inschrijven kan via de website. Daar vind je ook alle info over deze reis. Of neem contact op via 02 246 51 15.
Het volledige programma voor 2019 vind je hier.
 

 

Reacties

Inge Vanpaeschen schreef

Ik hoop dat uw gids onderweg betere informatie geeft dan de schrijfster van dit artikel, die in de inleiding het Alhambra situeert in Sevilla. Dat ligt in Granada ! En de 'prachtige tuinen' waar ze wil rondlopen, zijn in het Alhambra vooral binnentuinen in de prachtige paleizen. Maar misschien heeft ze foto's gezien van de fraaie tuinen met prachtige vijvers en fonteinen van het Alcazar in Cordoba ? En als ik één tip mag geven : bezoek de Werelderfgoed site van de UNESCO Medina Alzahara, 10 km van Cordoba.

Annick Geets schreef

Beste mevrouw Vanpaeschen. Ik ben de schrijfster van het artikel en het klopt dat ik in de inleiding het Alhambra verkeerdelijk in Sevilla heb gesitueerd. De tuinen waarnaar verwezen, zijn de tuinen van het Generalife. De blog werd ondertussen aangepast. Mijn excuses. Dank je voor de feedback!

Reageer