Acht heerlijke herfstboeken

{$items.title}

Buiten is het grijs, de dagen worden korter, de kou sluipt stilaan ons land binnen. De herfst is het ideale seizoen om weer eens in een boek te duiken. Zet een kop thee, trek je warme sokken aan, installeer je onder een dekentje en laat je meeslepen in een goed verhaal. Weet je niet welk boek te kiezen? Enkele Femma-leesclubleden vertellen welke boeken bij hen op de bovenste plank staan.

Het theehuis van Kalaw
Jan-Philipp Sendker (2008, 282 blz., roman)

De jonge New Yorkse advocate Julia Win heeft zich nog nooit zo'n vreemde gevoeld als in Kalaw, een schilderachtig dorp in de bergen van Birma. Ze probeert meer te weten te komen over haar vader Tin Win, die vier jaar geleden plotseling is verdwenen. Een veertig jaar oude liefdesbrief van hem aan een onbekende vrouw heeft Julia op dit spoor gezet.

“Ik kreeg de tip zelf ooit van een jongeman, die zei dat dit boek hem altijd bijgebleven was. Als een man een liefdesroman prachtig vindt, moet het wel goed zijn. Het is absoluut geen gekend boek en ook niet meer zo recent, maar het is wel een pareltje. Geen simpel liefdesromannetje, maar een boeiende roman die op een heel mooie manier diepzinnig is en een heleboel wijze lessen tussen de zinnen door weeft.”
Mieke, Roeselare Stad

Onvergetelijk
Liane Moriarty (2009, 383 blz., chicklit)

Alice, een 40-jarige vrouw komt ten val in de fitness. Als ze bij bewustzijn komt, herkent ze de mensen rondom zich niet. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en algauw blijkt dat ze een groot deel van haar geheugen kwijt is. Ze weet niets meer van de laatste 10 jaar van haar leven, zelfs het meest essentiële niet: de kinderen die ze gebaard heeft, haar huwelijk, nieuwe relaties van haar ouders,... Beetje bij beetje probeert ze de draad weer op te nemen en de ontbrekende puzzelstukjes in haar geheugen en leven tot een geheel samen te leggen.

“Ik vond het een goed boek omdat het vlot leest en ondanks het ernstige onderwerp vaak licht en humoristisch is. Het is geschreven vanuit het perspectief van het hoofdpersonage Alice. Haar verhaal wordt doorweven met de blog van oma Frannie en het 'dagboek' dat haar zus Elisabeth bijhoudt voor haar psycholoog. Op die manier krijgt de lezer inkijk in de gebeurtenissen vanuit drie verschillende standpunten.
Het boek heeft mij aan het denken gezet. We kennen allemaal mensen die door een ziekte aan geheugenverlies, dementie,... lijden. Of die op een of andere manier minder 'fit in hun hoofd zijn'. Dit boek doet je wel even stilstaan bij de impact daarvan op hun fuctioneren.”
Ann, Femma Emelgem

Moeders Zondag
Graham Swift (2016, 160 blz., literaire fictie)

Het verhaal speelt zich af op 30 maart 1924, Moeders Zondag. Het is de dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als kind te vondeling is gelegd. Hoe zal zij deze dag doorbrengen? Zij heeft immers geen moeder om te bezoeken. Deze idyllische lentedag die in een drama eindigt, bepaalt de rest van Janes leven.

“Moeders Zondag is een boekje - een novelle van slechts 158 bladzijden - uit mijn boekenkast dat ik koester. Getipt door een collega die weet dat ik wel hou van die typische sfeer van de Engelse kostuumfilms. Alhoewel, de novelle is veel meer dan dat.  Een ontroerend verhaal waarin geluk, hartstocht en verlies met elkaar verweven zijn, met een heel verrassend verloop en einde. Geen pageturner, maar een boek om van te genieten, ook al omdat het zo mooi geschreven is.”
Ann, Femma Roeselare Stad

De nieuwe nanny
Tess Stimson (2009, 304 blz., roman)

Wanneer er bij Clare en Marc een prachtige tweeling wordt geboren, ontdekt Clare dat ze niet voor het moederschap in de wieg is gelegd. Ze is dan ook dolblij met de komst van het kindermeisje. Clare haar man wordt meer en meer uitgesloten en hun huwelijk staat op springen. Dan ontvoert Marc een van de kinderen en komt Clare tot het besef dat ze niet zonder de kinderen kan. Ze krijgt hulp uit een onverwachte hoek om haar zoon terug te krijgen. Dan moet ze een keuze maken over liefde, trouw en moederschap.

“Het is een verhaal waarin veel moeders zich zullen herkennen, vooral de eerste weken na de geboorte van het kind. Het moeder-zijn en het moedergevoel moeten groeien. Bij veel vrouwen is dat er niet onmiddellijk na de geboorte. Ook bij mijzelf heeft het enkele weken geduurd vooraleer ik mij echt moeder voelde. Het is een mooi en aangrijpend en romantisch verhaal, om op een regendag te lezen.”
Manuella, Femma Emelgem

De kleine gevangene
Lise Kristensen (2012, 304 blz., waargebeurd)

Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar lang verblijft de achtjarige Lise met haar moeder, haar jongere zusje en pasgeboren broertje Lasse onder de meest erbarmelijke omstandigheden in een jappenkamp. Lise bedenkt allerlei manieren om aan voedsel te geraken om haar familie te beschermen tegen de hongerdood. Haar wil om te overleven is heel sterk.

“Een boek lezen over de oorlog is altijd aangrijpend. Maar als het geschreven is uit het standpunt van een kind, dan is dit nog veel erger. Niet te geloven wat kinderen allemaal hebben meegemaakt. Het is niet omdat ze kind zijn, dat ze anders werden behandeld. Hoe komt iemand die een kamp heeft overleefd daar ooit over? Hoe kun je dat een plaats geven? Dat moet voor een volwassene heel moeilijk zijn, laat staan voor een kind.”
Manuella, Femma Emelgem

Eén mens is genoeg
Els Beerten (2014, 256 blz., psychologische roman)

Het speelt zich af in Vlaanderen in de jaren 60. Na de dood van hun vader proberen Juliette en haar broer Louis op te boksen tegen hun tirannieke moeder. Als alles ontspoort, besluiten ze elders een nieuw leven te beginnen.

“Het is een aangrijpend verhaal over het belang van familie in moeilijke tijden. De korte hoofdstukken maken het vlot leesbaar. Toch is er genoeg psychologische diepgang en ook de verschillende vertellers maken het boeiend.”
Greet, Femma Sint-Kristoffel Hasselt

Dit zijn de namen
Tommy Wieringa (2012, 276 blz., psychologische roman)

Een groep uitgemergelde vluchtelingen komt in een stad in de steppe aan. Als ze worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Commissaris Pontus Beg probeert de ware toedracht te ontrafelen.

“Een echte aanrader is dit. Het is een wat moeilijker boek over migratie en zoeken naar je identiteit. Het speelt zich af in een fictieve stad op de grens tussen Rusland en de Europese Unie. Toch komt het bekend voor want een zondebok zoeken en nadenken over de plaats van religie kennen we allemaal.”
Greet, Femma Sint-Kristoffel Hasselt

Magnus
Arjen Lubach (2011, 318 blz., ontwikkelingsroman)

Wanneer Merlijn ontdekt dat iemand met zíjn creditcardgegevens een groot bedrag heeft gespendeerd in Zweden, besluit hij naar Stockholm af te reizen om de dief te ontmaskeren. Zijn reis is tevens een vlucht voor de herinneringen aan zijn jeugdliefde Caro, die hem net gedumpt heeft. Zijn zoektocht in Zweden heeft verregaande gevolgen.

“Een spannend en vaak grappig verhaal, met verrassende wendingen en spitse dialogen. Een boek dat ik niet kon wegleggen. Je wilt gewoon weten hoe het verhaal verder gaat en blijft koortsachtig voortlezen. Een reden voor mij om het te lezen, was dat het boek zich voor een groot deel in Zweden afspeelt. Tijdens zijn zoektocht leert Merlijn heel wat over de Zweedse cultuur en typisch Zweedse gebruiken. Net voor ik het boek las, was ik zelf op reis in Zweden en dat maakte het voor mij extra leuk. Maar ook als je niets met Zweden hebt, zul je van de lotgevallen van Merlijn genieten.”
Caroline, Femma Emelgem

Bron hoofdfoto

Welke leuke leestips heb jij nog voor een herfstige dag?

Reacties

Mia schreef

Ik heb onlangs "De breiclub" van Ann Hood gelezen.

Het thema breien zegt mij helemaal niets maar toch werd ik aangetrokken door het boek. Het is een ontroerende roman over rouwverwerking, de auteur heeft zelf een dochtertje verloren en vertelt hoe ze probeerde haar verlies te verwerken.

vrancken gilberte schreef

Dag Mia, hartelijk bedankt. Daar heb ik echt wat aan. Niet op het ogenblik want ik raak stilaan overstuur door het repetitiegeweld in Tongeren. Tien solisten-19 koorleden-35muzikanten-6balletmeisjes-drie decors.... teveel op dit moment. Het gaat me niet goed straks naar dokter met vragen!?

Al die boeken wil ik lezen, ik ben er echt blij mee omdat ik zo ook een idee krijg van wat men eraan kan hebben. De krant staat tot Pasen on holt (uitgenomen zatrdg waar moet ik anders mijn groenten op schoonmaken. Ik kan geen krant gelezen krijgen. Het is me te rauw allemaal. duik liever onder in verhalen even van de wereld weg. Dikke kus en grtjs Jaques. Gilberte

Maes Bernadette FEMMA leesclub Eine schreef

DE NACHTTREIN NAAR LISSABON    Pascal Mercier ( filosofische  roman )

Een leraar verlaat tijdens de les het klaslokaal - hij laat zijn leven achter zich omdat hij plots beseft dat het leven hem door de vingers glipt - en hij vertrekt naar Lissabon

De aanleiding hiertoe was een boek van Prado - in Lissabon gaat hij op zoek naar sporen van Prado...en ontmoet mensen wiens leven vervlochten was met deze man.   

Dit boek  stemt tot nadenken -  over de keuzes die je in je leven kunt maken - wanneer je op een kruispunt komt te staan in je leven.

Laat je even mee filosoferen... gunt je een blik in het leven van Prado en andere personages

Verruimend - confronterend - leerrijk .

" van de duizend ervaringen die wij opdoen brengen we hoogstens één ter sprake - tussen al die verzwegen ervaringen zitten diegene verborgen die ons leven ongemerkt zijn vorm, zijn kleur en zijn melodie geven." 

 

Reageer