7 groene uitstapjes om tijdens de Paasvakantie uit te testen met je (klein)kinderen

{$items.title}

De ene vakantie is nog maar net voorbij en daar is de volgende alweer. Geen idee hoe je je kroost twee weken kan bezighouden? Leen ze een weekje aan de oma’s en opa’s uit of ga zelf op ontdekking, wij zorgden alvast voor wat groene inspiratie:

1. Op naar de kijkboerderij
In het voorjaar zetten heel wat boerderijen hun deuren open, leuk om je kinderen educatief bezig te houden en hen te laten zien hoe hun eten op hun bord komt bijvoorbeeld? Op de website van Plattelandsklassen vind je een handig overzicht per sector en provincie, zo vind je zeker en vast een kijkboerderij in jouw buurt.

2. Fietsen en wandelen in Het Vinne
Provinciedomein 'het Vinne' is de ideale plek om even tot rust te komen voor groot én klein. Geniet van het bezoekerscentrum en van lange wandelingen langs het meer. Leer fauna en flora kennen, al dan niet onder begeleiding. Leuk om weten! Er zijn ook fietsen te huur, want het Vinne ligt op tal van fiets-en wandelroutes naast de stad Zoutleeuw.

3. Bezoek Bokrijk op z’n paasbest
Geniet de hele paasvakantie lang van een aangepast paasprogramma in het Openluchtmuseum Bokrijk. Ontdek met het hele gezin oude paasgebruiken, bezoek de jonge dieren of waag je aan een spelletje eierenrollen, eierestafette of mastklimmen. Op woensdagnamiddag trakteren ze je op kindertheater, met op 4 april de voorstelling 'Octaaph' en op 11 april 'De sissende sleutel'. Maak je graag kennis van  'levend erfgoed? Ga dan zondag mee op stap met de boer voor een rondleiding achter de schermen.

Naast deze extra paasactiviteiten kan je uiteraard tijdens de paasvakantie ook genieten van de vaste Bokrijkprogrammatie. Zo kan je een lederen vingerpop maken, zelf een potje draaien of een vogelvoederkastje timmeren. Ook kan je binnenkijken bij het mandenatelier en de smidse. Of misschien kom je de herder en zijn schapen wel tegen!

Op paaszondag en paasmaandag vier je samen met de Bokrijkacteurs Pasen zoals dat meer dan 100 jaar geleden gebeurde. En op zondag 8 april vindt de allereerste Ketnet-fandag plaats met optredens, een superspannende speurtocht en ontmoetingen met de wrappers, de Helden, Kaatje en de Ketnetband.


4. Paaseierenraap tijdens kindercultuurfestival Springtij in Oostende
De paasklokken vliegen over het Leopoldpark! Schrijf je snel in en kom eieren rapen op Paaszondag 1 april.Je kunt je inschrijven per leeftijdsgroep en het startschot wordt om 10.30 uur gegeven. Kom dus zeker op tijd! Blijf daarna in Oostende hangen, want tijdens de Paasvakantie valt er heel wat te beleven op het kindercultuurfestival Springtij.
Fijn om weten! Deze activiteit is gratis, maar inschrijving is verplicht. Schrijf je voor deze activiteit in via deze link.
Meld je op 01/04 vanaf 10.00 uur aan in het Leopoldpark.

5. Week van de Provinciedomeinen
Natuurlijk genieten? Dat kan tijdens de Week van de Provinciedomeinen die doorgaat tijdens de tweede week van de paasvakantie! De provinciedomeinen zijn het visitekaartje van de provincies. Je vindt er rust én avontuur, midden in het groen. Er zijn bovendien heel wat leuke activiteiten gepland in alle provinciedomeinen. Het volledige programma vind je hier 

6. Samen een insectenhotel bouwen
Een leuke workshop op woensdag 11 april voor (groot)ouder(s) met hun kind(eren) in Kiewit nabij Hasselt. Tijdens deze workshop ga je rond het bezoekerscentrum in Kiewit enkele grote insectenhotels opvullen met natuurlijke materialen. Zo krijgen hun nuttige insecten meer broed- en overwinterplaatsen.En wie weet gaan jullie de smaak te pakken krijgen en thuis er ook eentje bouwen! Want elk nestgelegenheid voor bijen is belangrijk voor de soort. Fijn om weten, deze activiteit is gratis.

7. Gezinsnatuurwerkdag
Waar kunnen kinderen nog ravotten in de natuur, en een vuurtje stoken? Dat kan tijdens de gezinswerkdag op 7 april van Natuurpunt Haacht. Deze werkdag is speciaal bedoeld voor gezinnen met kinderen. Op een avontuurlijke manier maken kinderen en volwassenen kennis met het werken in de natuur: waarom is het nodig, waarom doen we juist dit werk? Wij zorgen voor soep of hapje en een drankje.  Stevige handschoenen en werkhandschoenen zijn een goed idee. Alle info vind je hier

Reageer