7 culturele parels in Wallonië

{$items.title}

Veel steden in Wallonië borrelen van kunst en cultuur. Elk van deze charmante steden heeft zijn eigen identiteit, zijn schatten, zijn charmes, zijn curiosa... Eén ding hebben ze gemeen, je wordt overal met open armen ontvangen!

In de Laars van Henegouwen vind je Thuin, het stadje met de hangende tuinen. Zowel de tuinen als de steegjes eromheen zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het Belfort, Unesco-erfgoed, torent hoog boven de stad uit.

Een minder bekende stad is La Louvière. Het paradepaardje van de stad is Keramis, het Centrum voor Keramiek van de Federatie Wallonië-Brussel. Dit museum vind je op de site van de oude faiencefabriek Boch, een industriële parel. De voormalige flessenovens met hun gedurfde architectuur vormen het ideale decor voor de werken van hedendaagse keramisten.

Ook in Rochefort valt er van alles te beleven. Het Gallo-Romeinse Archéopark Malagne en de Grot van Lorette zijn verborgen pareltjes, op een steenworp van het centrum. Nagenieten kan bij een heerlijke trappist, gebrouwen in de Abdij van Notre-Dame de Saint-Remy.

De streek van Bastogne is diep getekend door de Tweede Wereldoorlog. In het Bastogne War Museum kom je alles te weten over de Slag om de Ardennen. Vlakbij ligt het Memoriaal van Mardasson, gebouwd ter ere van de gesneuvelde soldaten. In de Bastogne Barracks is het Interpretatiecentrum voor WO II geïnstalleerd. Vanuit deze barak sprak generaal McAuliffe het legendarische woord ‘nuts’ uit.

In de provincie Luik zijn de zustersteden Stavelot en Malmedy de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Stavelot straalt met zijn vakwerkhuizen, steegjes en fonteinen nog steeds een 18e–eeuwse sfeer uit. Wandel zeker tot aan de Abdij. Met haar drie thematische musea (de geschiedenis van het oude Prinsdom Stavelot-Malmedy, het Circuit van Francorchamps en Guillaume Apollinaire) is ze uniek in de wereld. In het voormalige klooster van Malmedy is tegenwoordig het Malmundarium gevestigd, een cultureel en toeristisch centrum dat de geschiedenis van de stad evoceert. Je leert er alles over de oude industrieën (leerlooierijen en papierfabrieken) en het carnaval.

En wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan Waterloo? Neem een duik in de geschiedenis en bezoek het Wellingtonmuseum, het Mémorial 1815 en het laatste hoofdkwartier van Napoleon. Natuurlijk kan een beklimming van de heuvel met de Leeuw van Waterloo niet ontbreken. Daarna snak je ongetwijfeld naar een lekker stuk suikertaart. Het recept is meer dan 100 jaar oud. Ook dat is cultuur!

Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek hier de 23 charmante steden in Wallonië:

Foto: © Denis Closon

Reageer