10 x vakantiegeluk in eigen land

{$items.title}

Wacht niet op die (buitenlandse) reis om het ware vakantiegevoel te ervaren. Genieten kan ook hier en nu, met een dagtrip in eigen land. We selecteerden tien uitjes op Belgische bodem, goed voor 10 sessies onvervalst vakantieplezier.

In de tuin van een kosmopolitische kippenkunstenaar

Provincie Limburg – Genk

Op de plek waar ooit een dierentuin en steenkoolmijn huisden, stampte kunstenaar Koen Vanmechelen een evoluerend kunstwerk uit de grond: LABIOMISTA. Het 24 hectare grote park huisvest een enorme openluchtexpositie. Met de tal van (levende) kunstwerken en installaties reflecteert Vanmechelen over universele thema’s zoals diversiteit en mensenrechten. Een sleutelrol is weggelegd voor de dieren die LABIOMISTA bevolken, gaande van lama’s en dromedarissen tot alpaca’s en struisvogels. Ook ontdek je er Vanmechelens wereldbefaamde ‘The Cosmopolitan Chicken Project’, waarmee hij al decennialang verschillende kippenrassen kruist. Met als einddoel de creatie van een kosmopolitische kip, die de genen van alle kippenrassen wereldwijd in zich verenigt. Een kakelend pleidooi voor meer diversiteit!

10 euro per volwassene, www.labiomista.be

Topkunst door een LGBTQ+-bril

Provincie Oost-Vlaanderen – Gent

De muren van het Museum voor Schone Kunsten in Gent hangen vol met markante queer verhalen, maar tot dusver liepen bezoekers ze vaak achteloos voorbij. Daarom lanceerde het MSK, als pionier in België, een unieke LGBTQ+ tour die je via 11 kunstwerken een inkijk geeft in enkele van deze verborgen pareltjes. Van godin Artemis met haar vrouwelijke gezellen tot een 17de-eeuws familieportret van jongetjes gehuld in lange jurken. Elke halte bewijst hoe uiteenlopend gender, seksualiteit en geaardheid doorheen de tijd ervaren werden. De rondleidingen worden gegeven door leden van de LGBTQ+ gemeenschap en richten zich tot iedereen die de wereld met open vizier tegemoet wil treden.
In mei zijn er rondleidingen op donderdagavond 5 mei en op zaterdag 14 en 28 mei. Daarna voorziet het MSK Gent een maandelijkse LGBTQ+ tour.

Prijs: 17 euro per volwassene. Kom je in groep? Dan kan je de rondleiding ook op andere tijdstippen reserveren. www.mskgent.be

Roemrijk hospitaalverleden 

Provincie Henegouwen - Lessen

Het hospitaalmuseum van Beaune in Frankrijk is wereldberoemd, maar wist je dat het Belgische Notre Dame à la Rose minstens zo indrukwekkend is? Het statige 13de-eeuwse hospitaal, gelegen pal over de taalgrens, beklijft niet alleen als architecturaal hoogstandje. Het herbergt ook een indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen. Van schilderijen, beeldhouwwerken en originele meubelstukken tot fijn edelsmeedwerk, textiel, kant en porselein. Een brede waaier aan medische en farmaceutische voorwerpen neemt je mee op tijdreis doorheen onze geneeskundige geschiedenis. Even genoeg van middeleeuwse kloostergangen, ziekenzalen en barokke kapellen? De prachtige tuinen, boordevol geneeskrachtige planten en kruiden, vormen de perfecte locatie om een frisse neus te halen.

13 euro per volwassene, www.notredamealarose.be

Paraderen tussen duizenden rozen

Provincie Vlaams-Brabant – Sint-Pieters-Leeuw

Wandelen in een wolk van lentefris rozenparfum? Daarvoor moet je in Rozentuin Coloma zijn, in hartje Sint-Pieters-Leeuw. Jaarlijks ontluiken hier, op een oppervlakte van 2,2 hectare, maar liefst 300 000 rozen. Met ruim 3 000 variëteiten, gaande van inheemse wilde rozen tot gecultiveerde blikvangers uit alle hoeken van de wereld, is de Rozentuin van Coloma een van de belangrijkste in Europa. Neem je hier eind mei een kijkje, dan ben je mooi op tijd om al enkele van de vroegste bloeiers te bewonderen. Ontdek je de tuin liever in volle kleurenpracht? Wacht dan tot half juni, dé rozenmaand bij uitstek.

Gratis toegang. Een plattegrond en folder van de rozentuin kun je downloaden via www.sint-pieters-leeuw.be/toerisme

Veelzeggend vrouwenportret

Brussel

Hoe beelden kunstenaars vrouwen uit? De expo Portrait of a Lady onderzoekt aan de hand van oude en actuele kunstwerken hoe de blik op vrouwen doorheen de eeuwen evolueerde en wat de raakvlakken zijn tussen Oosterse en Westerse culturen. Naast portretten van onbekende vrouwen ontmoet je tijdens deze expo ook enkele bijzondere historische vrouwen zoals Dido, de koningin van Carthago. Een aanrader!

10 euro per volwassene, www.villaempain.com

Weelderige waterweelde 

Provincie Namen – Anhée

De Franse, Engelse en Italiaanse landschapstuinen die het kasteel van Annevoie omringen, zijn een lust voor het oog. Maar zijn unieke aantrekkingskracht dankt dit 18e-eeuwse kasteelpark aan het alomtegenwoordige water, dat via een stemmig refrein van spetterende fonteinen, zwijgzame vijvers, ruisende waterspuwers en klaterende watervallen voor een romantische soundtrack zorgt. Heel bijzonder is dat je in deze tuinen geen enkele pomp hoort ronken. Het water, afkomstig uit vier bronnen, reist via natuurlijke hoogteverschillen de uitgestrekte tuinen door.  

9,50 euro per volwassene, www.annevoie.be

Tussen de wijnranken

Provincie West-Vlaanderen - Westouter

Vanaf eind mei kleuren de wijnranken van het Heuvellandse wijndomein Entre-Deux-Monts opnieuw frisgroen. Het ideale moment dus om de wijngaarden, ingenesteld tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, met een bezoekje te vereren. Voor wandelfanaten is er een gratis wandelroute (6 km), die de verschillende wijngaarden van het wijndomein met elkaar verbindt. Onderweg spijker je je wijnkennis bij en leer je meer over de Heuvellandse terroir. Bewonder je dit unieke cool climate wijndomein liever vanuit de lucht? Dan is een ritje met kabelbaan Cordoba je iets voor jou!
Gratis wandelroute via www.entre-deux-monts.be. Gegidste rondleidingen inclusief wijndegustatie: 15 euro per persoon. Prijs kabellift: 5 euro per volwassene, www.kabelbaancordoba.be

Avontuurlijk peddeltochtje

Provincie Oost-Vlaanderen - Wachtebeke

Neen, voor een stevige kajak- of kanotocht hoef je niet helemaal tot in de Ardennen te rijden. Toerisme Waasland stippelde een 32 km lange bewegwijzerde peddel-lus uit, die je via Durme en Moervaart op het ritme van roeiriem en wuivend riet langs de prachtigste natuurgebieden voert. Reken voor een afstand van 4 kilometer op ongeveer 1 uur peddelplezier. Een bootje huren kan in Wachtebeke, Lokeren en Domein Puyenbroeck. Tip: stippel je vaarroute met zorg uit want op een deel van het traject geldt tot eind juni een vaarverbod omwille van het broedseizoen.

Je kan de peddelroute en infofiche downloaden via www.waasland.be/peddelroute 

Thais streetfood in tempelcomplex

Brussel – Waterloo

Twee keer per maand, op de eerste en de derde zondag van de maand, verandert de tuin van de Thaise Wat Thai Dhammaram-tempel in Waterloo in een groots foodfestival. Van limoenfrisse noedelsalades en kleurrijke wokgerechten tot knapperige tempura beignets: aan de vele eetkraampjes serveren enthousiaste Thai je voor een prikje de heerlijkste streetfood-gerechten. Even genoeg van de drukte? In de tempel zelf, rijkelijk gedecoreerd met Boeddhabeelden, hangt een serene rust en kan je desgewenst een praatje met de monnik maken. Een geheime plek die we niet met de eerste de beste delen!

Check voor vertrek de Facebookpagina van Wat Thai Dhammaram voor eventuele updates, vieringen of agendawijzigingen.

Over mode en de naakte waarheid 

Provincie Limburg - Hasselt

Met de zomer in aantocht mag het vestimentair allemaal wat bloter, maar waar ligt die subtiele grens tussen gepast en ongepast? Dat is exact wat het Hasseltse Modemuseum met de expo DressUndress onderzoekt. Hoe flitst mode al eeuwenlang heen en weer tussen verhullen en onthullen? Waarom was nu eens een ontblote enkel uit den boze en werd dan weer een blote rug of tepel naar de taboesfeer verbannen? DressUndress beantwoordt deze en vele andere vragen aan de hand van silhouetten van topontwerpers vanaf de 18de eeuw tot heden.

8 euro per volwassene, www.modemuseumhasselt.be

Reageer