Seizoensgroenten

Ongeveer een derde van onze CO2-uitstoot heeft te maken met 'voeding'. Zowel de productie van voedsel als het transport kunnen erg vervuilend zijn. Je kan heel wat vervuiling vermijden als je kiest voor seizoensgroenten- en fruit uit de eigen streek.

Prinsessenbonen eet je bijvoorbeeld het best in de zomer. Kies voor boontjes uit eigen land of uit één van onze buurlanden. In de winter vind je ook prinsessenboontjes in de supermarkt. Deze komen vaak uit Afrikaanse landen zoals Kenia en hebben dus een erg lange weg afgelegd. Ze zijn dus minder vers en het transport zorgt voor een grote belasting op het milieu. 

Ook tomaten eet je beter in de zomer. Winterse tomaten worden geteelt in verwarmde serres. Dit vergt heel veel energie terwijl de tomaten toch nooit zo lekker zullen zijn als zomerse tomaatjes die in de zon konden rijpen. Erg jammer, vooral omdat je in de winter beter kan genieten van heerlijke pompoen, spruitjes, witloof en kool. 

Via onze receptenmodule vind je heel gemakkelijk een receptje met een seizoensgroente. Meer weten over seizoensgroenten en -fruit? Check dan de groentenkalender en fruitkalender van Velt.