Opvoeden met twee culturen is een hele verrijking

{$items.title}
Het septembernummer van Femma magazine staat bijna volledig in het teken van opvoeden. Vele mama's én een papa geven een uniek inkijkje in de wijze waarop zij hun kinderen opvoeden. Zo ook Gerlinde die haar dochter met twee culturen opvoedt.

Gerlinde is mama van Sterre (5)

‘Ik ben Vlaams en mijn man komt oorspronkelijk uit Brazilië. Ik vind het tof om te zien dat bij onze dochter die twee culturen samen komen. Zo herken ik veel Vlaamse trekken, maar als ik haar bijvoorbeeld in bikini zie staan, is ze net een echte Braziliaanse.
Wij hebben bewust voor een school gekozen waar kinderen opzitten van een divers publiek. Mijn angst is dat mijn dochter geassocieerd wordt met ‘een vreemde’. Respect hebben voor de ander. Dat is iets wat mijn man en ik heel belangrijk vinden om bij haar over te brengen.

Cultuurverschillen met een beetje lucht

Zoals elk koppel hebben mijn man en ik ook wel eens een meningsverschil over wat goede opvoeding is. Vanuit zijn cultuur is mijn man geneigd om zijn dochter, omdat het een meisje is, heel beschermd op te voeden. Dat hoort een beetje bij de machocultuur waarin hij is opgegroeid.

Nu dat ons dochtertje vijf jaar is, begint hij ook wel te zien dat ze niet op haar mondje is gevallen en goed voor haar zelf kan opkomen. Dat soort cultuurverschillen probeer ik altijd luchtig op te vatten. Uiteindelijk leren we er altijd wel een weg in te vinden.

Meer gevoel voor taal

We proberen haar tweetalig op te voeden, maar het Portugees klinkt nog niet zo vloeiend uit de mond van onze dochter. Het probleem is dat mijn man ook Nederlands kan. Toch merk ik dat ze door de tweetaligheid van thuis al meer gevoel heeft dan sommige van haar leeftijdsgenoten. Zo pakt ze het frans dat sommige kindjes op school als moedertaal hebben ook al goed op.

Cultuur + nog een cultuur = verrijking

Om toch meer  feeling met haar Braziliaanse cultuur te krijgen, gaan regelmatig naar de Braziliaanse ambassade/consulaat. Daar organiseert vzw Raiz Mirim, gericht op immigrantenkinderen en hun ouders allerlei interessante en leuke culturele activiteiten zoals Portugese les. Dat mijn dochter met twee culturen wordt opgevoed zie ik als een hele verrijking.

 

Femma Kleur-rijk

Gerlinde is vrijwilliger van Femma Kleur-rijk, een Femmagroep in Antwerpen die zich richt op vrouwen met een biculturele relatie.

Een relatie met een partner uit een andere cultuur betekent een persoonlijke verrijking en een intensieve kennismaking met een andere cultuur. Maar ze roept ook vragen en onzekerheden op. Femma Kleur-rijk probeert daarop antwoorden te vinden.

Op 4 en 18 oktober organiseert Femma Kleur-rijk een infosessie rond opvoeden tussen twee culturen. 

Reageer