
Op 1 januari wensen wij elkaar Gelukkig Nieuwjaar. Net zoals het grootste deel van de wereldbevolking volgen wij de Gregoriaanse kalender, die 365 dagen telt (en in schrikkeljaren 366). Een heel aantal culturen houden er echter een andere jaarrekening op na. Zij vieren Nieuwjaar dan ook op een ander moment.
China
Chinees Nieuwjaar of Lentefeest valt elk jaar op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari. De precieze datum wordt elk jaar berekend op basis van de maankalender. In 2023, het Jaar van het Konijn, valt Chinees Nieuwjaar op 22 januari. De feestelijkheden die met Nieuwjaar starten, duren wel twee weken lang, en worden gevuld met familiebezoeken, het uitwisselen van cadeautjes, en drakendansen in de straat.
Korea
Koreaans Nieuwjaar of Seollal valt meestal - en ook dit jaar - samen met Chinees Nieuwjaar. De feestelijkheden duren drie dagen: ze beginnen de dag voor Nieuwjaar en eindigen de dag erna. Er wordt veel aandacht besteed aan het eren van de voorouders om hun zegen te vragen voor het nieuwe jaar.
Bali, Indonesië
Balinees Nieuwjaar of Nyepi wordt dit jaar gevierd op 22 maart. Nyepi is een hindoefeest en wordt ook de Dag van de Stilte genoemd: er wordt op die dag niet met gemotoriseerde voertuigen gereden en er wordt gevast en gemediteerd.
Iran
Perzisch Nieuwjaar of Nowruz valt op de lente-equinox, dit jaar op 20 maart, en wordt behalve in Iran ook in vele delen van West- en Centraal-Azië gevierd. Nowruz heeft zijn wortels in het zoroastrisme, een van de oudste religieuze levende tradities ter wereld. In de periode voor Nowruz wordt het hele huis grondig schoongemaakt en worden er nieuwe kleren gekocht om het nieuwe jaar netjes door te komen.
India
In de zuidelijke Indische provincies Karnataka, Telangana en Andhra Pradesh wordt Nieuwjaar Ugadi genoemd. Deze dag wordt bepaald via de maankalender en valt dit jaar op 22 maart. Bij de feestelijkheden horen Muggulu, kleurrijke vloertekeningen, en de deuren worden traditioneel versierd met mangobladeren.
Sri Lanka
In Sri Lanka viert men Aluth Avurudda, een dag die dit jaar valt op 14 april en het einde van de oogst inluidt. Op deze dag openen mensen hun deuren en nodigen zo vrienden, familie en zelfs vreemden uit. In tegenstelling tot de jaarwisseling volgens de Gregoriaanse kalender, waar het oude jaar om middernacht overgaat in het nieuwe jaar, ligt er bij Aluth Avurudda een tijdspanne van 12 uur en 48 minuten tussen het oude en het nieuwe jaar.
Arabische landen
Islamitisch Nieuwjaar of Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah viert de dag waarop de profeet Mohammed van Mekka naar Medina trok, en valt dit jaar op 19 juli. Een bezoek aan de moskee is op deze dag een must. Ook de islamitische jaartelling wordt bepaald aan de hand van de maankalender. Volgens deze kalander is een jaar 11 dagen korter dan een jaar volgens de Gregoriaanse kalender.
Reageer