'De keerzijde van het WK'

{$items.title}

De aftrap van het WK kan wereldwijd op veel enthousiasme rekenen. De voetballers warmen veelbelovend hun kuiten op, de media richten hun lenzen op de nieuwe stadia, supporters juichen luidkeels hun favorieten toe,... Maar wist je dat het WK ook heel wat sociale onrust in gastland Brazilië veroorzaakt?

Kiyo is een NGO voor ontwikkelingssamenwerking. Ze strijdt voor de rechten van de meest kwetsbare kinderen. Met haar campagne OFFSIDE toont Kiyo ons de 'keerzijde van het WK':

"De kinderen van Rio worden letterlijk buitenspel gezet. Straatkinderen worden verjaagd en vaak zonder enige vorm van rechtspraak in overvolle gevangenissen en gesloten instellingen geplaatst. Hier zijn folteringen, seksuele aanranding en zelfs moord de dagelijkse realiteit. Om nieuwe infrastructuur te voorzien voor het WK Voetbal 2014 en de Olympische Spelen 2016 worden favela’s afgebroken en hun bewoners verplicht te verhuizen naar vaak nog onveiligere buurten."

Wat kan jij doen? Teken deze Avaazpetitie! Men roept er op om het folteren en moorden van gevangen jongeren in Rio de Janeiro te stoppen.

Bekijk zeker ook de documentaire 'Pablo'. Dankzij regisseur Marijn Poels mag Femma deze documentaire hier exclusief aan haar leden aanbieden. Kijk er alleen naar, met manlief in de huiskamer of samen met jouw groep. Maakt niet uit waar, wanneer, hoe vaak,... maar kijken is sowieso de boodschap. 

Na het intypen van het wachtwoord kan je de documentaire hieronder integraal bekijken. Het wachtwoord hoef je niet ver te zoeken... Je vindt het op de webwijzer (onder 'extra info voor bestuursleden') of in het volgend e-zine. Het is ook op aanvraag verkrijgbaar. Stuur een mailtje naar els.moerman@femma.be met als onderwerp 'wachtwoord Pablo' en noteer er jouw naam en lidnummer.
Foto: copyright Rodrigo Anis
 

Reacties

Kiyo schreef

Elke dag worden er 24 kinderen vermoord in Brazilië. Momenteel is geweld de belangrijkste doodsoorzaak bij minderjarigen tussen de 1 en 19 jaar (53%). In 2016 vinden de Olympische Spelen plaats in Rio, en de sociale opkuis zal er dus zeker niet op verbeteren, integendeel. Wat er zich nu al achter de schermen van het WK afspeelt, kan je bekijken in dit nieuwe filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qvhS7Xz38Xc&feature=youtu.be

Reageer